Mag. Tomaž Svete nagrajenec Prešernovega sklada za izjemne dosežke na področju kulture
Datum objave: 21. 01. 2019

Red. prof. mag. Tomaž Svete, profesor kompozicije na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, je prejemnik Nagrade Prešernovega sklada za izjemne dosežke na področju kulture za leto 2019.

 

Nagrada Prešernovega sklada velja za najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti v Republiki Sloveniji. Prejmejo jo lahko ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico.


Najvidnejši slovenski operni skladatelj mag. Tomaž Svete je nagrado prejel za operi Ada in Antigona ter za skladbo Koncert za dve violini in godala.


Red. prof. mag. Tomaž Svete je skladatelj, dirigent in pedagog. Živi in deluje med Mariborom, Dunajem in Ljubljano. Študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani je zaključil leta 1980, v razredu rednega profesorja Daneta Škerla, študij dirigiranja pa leto kasneje, v razredu red. prof. Antona  Nanuta. Podiplomsko izobraževanje iz elektroakustične glasbe, dirigiranja in kompozicije je nadaljeval na Dunaju. Leta 1989 je na dunajski Visoki šoli za glasbo magistriral iz kompozicije, dve leti kasneje pa je zaključil še operno izpopolnjevanje. Od leta 1995 je zaposlen na Oddelku za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru.

tomaž svete.jpg​Svete je vodilni sodobni slovenski skladatelj operne glasbe. Rad se posveča komponiranju za glasbene zasedbe, ki vsebujejo vokal; opere, oratorije, kantate, zborovske skladbe, pa tudi komorne in orkestrske skladbe. Svetetova glasbena govorica je postmodernistična, naslonjena in ozrta v preteklost, hkrati pa obogatena z sodobnimi inovacijami. Potrditev Svetetove postmodernistične stilne orientacije daje tudi njegovo spogledovanje z glasbenim odrom, ki ga redno vključuje tako v orkestralna kot komorna dela.

 

Ustvaril je deset oper: Kralj Malhus (TV opera), Ugrabitev z Laudaškega jezera (radiofonska opera), "Pesnik in upornik"(1996), Kriton (komorna opera, 2000) - 1. nagrada na tekmovanju "Johann-Joseph-Fux" za nova operna dela v Gradcu, Pierrot in Pierrette (2006), "Granatno jabolko" (2009), "Antigona" (2008-2018),"Apologija" (2010),"Junak našega časa" (2015), "Ada" (2017).​


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava