Prof. dr. Matjaž Perc je prejemnik Zoisove nagrade za vrhunske znanstvene dosežke
Datum objave: 28. 11. 2018

Prof. dr. Matjaž Perc iz Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru je prejemnik letošnje najvišje državne nagrade za dosežke na področju znanstveno - raziskovalne in razvojne dejavnosti. 


Redni profesor dr. Perc je Zoisovo nagrado za vrhunske znanstvene dosežke na področju fizike kompleksnih sistemov prejel za pomemben doprinos k teoretičnemu opisu človeškega sodelovanja. S svojim raziskovalnim delom, predstavljenim v 300 znanstvenih člankih, je utemeljil fiziko družbenih sistemov in raziskovalcem po vsem svetu utrl pot aplikacijam statistične fizike pri razlagi ključnih težav današnje družbe​. Z 20.000 citati je najbolj citiran naravoslovec v Sloveniji, že leta 2014 pa se je uvrstil med en odstotek najbolj citiranih fizikov na svetu. Leta 2015 je prejel prestižno nagrado nemškega fizikalnega društva za najboljšega raziskovalca na področju socio- in ekonofizike, leta 2017 pa nagrado USERN, katere odbor sestavlja 14 Nobelovih nagrajencev, za prelomne raziskave v dobro človeške družbe. ​


»Prof. dr. Matjaž Perc je utemeljitelj povsem nove veje fizike in na tem področju orje zelo globoko ledino v svetovnem merilu. S svojim delom potrjuje, da je vrhunske raziskovalne rezultate možno doseči tudi v okoljih izven glavnega mesta, s čimer pomembno spodbuja druge kolegice in kolege ter pomembno prispeva k prepoznavnosti in ugledu naše fakultete ter Univerze v Mariboru nasploh. S ponosom mu za več kot zasluženo nagrado iskreno čestitamo«, poudarja dekan Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru izr. prof. dr. Mitja Slavinec.

 

Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič ob tem dodaja: »V izjemno čast in ponos nam je, da tako izjemni raziskovalci in profesorji, kot je prof. dr. Matjaž Perc, uresničujejo svoje raziskovalno poslanstvo prav na Univerzi v Mariboru. Tudi njim gre velika zasluga, da se Univerza v Mariboru v zadnjih letih uvršča med 3 odstotke najboljših univerz na svetu. Iskrene čestitke prof. dr. Percu za ta izjemen dosežek«.


csm_nagrajenci_zois2018.jpg

Zoisovi nagrajenci za leto 2018 (vir: www.mizs.gov.si​)


Perc_rektor_dekan.jpg
​izr. prof. dr. Mitja Slavinec, prof. dr. Matjaž Perc in prof. dr. Zdravko Kačič


Slavnostne podelitve Zoisovih nagrad in priznanj, Puhovih nagrad in priznanj ter priznanja Ambasador znanosti 2018 sta se udeležila tudi rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Zdravko Kačič in dekan Fakultete za naravo​slovje in matematiko Univerze v Mariboru izr. prof. dr. Mitja Slavinec.


Perc-zoisova-nagrada1.jpg


Prof. dr. Matjažu Percu iskreno čestitamo za izjemen dosežek!


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava