Zaključek jesenske šole blockchaina in podelitev nagrad najboljši študentski ekipi
Datum objave: 16. 10. 2018

Na Inštitutu za informatiko Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru so med 17. septembrom in 5. oktobrom 2018 organizirali drugo zaporedno počitniško šolo na temo tehnologije veriženja blokov, tokrat pod imenom »Blockchain, dApps & smart contracts«. Jesenska šola je bila izvedena pod pokroviteljstvom iniciative ECTA in v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan ter Create Responsible.

 

Študenti so se na tridnevnih delavnicah seznanili z osnovami tehnologije, pametnimi pogodbami, platformo Ethereum, programskim jezikom Solidity, decentraliziranimi aplikacijami ter uporabo orakljev v sklopu pametnih pogodb.


 Zaključek jesenske šole blockchaina (3).jpg


Po opravljenih delavnicah so se študenti razdelili v skupine po dve osebi in se v obdobju dveh tednov in pol spopadali s konkretnim izzivom, ki so ga pripravili na Inštitutu za informatiko FERI UM skupaj s pokroviteljem - iniciativo ECTA. Pod mentorstvom skupine Blockchain Lab:UM so študenti pripravili odlične prototipe aplikacij, ki so ustrezali podanim izzivom. S prototipi so tudi tekmovali za nagrado, ki jo je priskrbela iniciativa ECTA. Nagradni sklad je znašal 1000 evrov in 50.000 ECTA žetonov.

 

V petek, 12. oktobra 2018, je na FERI UM potekala javna predstavitev končnih prototipov in svečana razglasitev zmagovalcev tekmovalnega dela. Po nagovoru predstojnika inštituta, prof. dr. Marjana Herička, in vodje Blockchain Lab:UM, doc. dr. Muhameda Turkanovića, ter predstavnikov iniciative ECTA je sledila predstavitev finalistov.

 

Po predstavitvi se je štiričlanska komisija, sestavljena iz organizatorja in pokrovitelja, sestala za zaprtimi vrati in izbrala zmagovalno ekipo. Zmagovalca druge blockchain počitniške šole sta po težki odločitvi komisije postala Vid Keršič in Primož Štukelj, študenta 2. letnika 1. stopnje RIT. Tako sta z zmago osvojila glavno nagrado 700 evrov in 25.000 ECTA žetonov. Tudi drugouvrščena študenta, Jaša Kšela in Jože Fartek, študenta 2. letnika 1. stopnje in 1. letnika 2. stopnje RIT, sta si za svoj odličen izdelek prislužila nagrado, in sicer 300 evrov in 25.000 ECTA žetonov.


Vsem štirim čestitke za izredne rezultate in veliko uspehov tudi v prihodnje!


naslovna_slika (Small).jpg 

PR-022 (Small).jpg  Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava