Patent za »Pametno držalo zobne ščetke«
Datum objave: 8. 10. 2018

​V Laboratoriju za sisteme v realnem času je Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru v sodelovanju z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca in Laboratorijem za načrtovanje sistemov razvila »Pametno držalo zobne ščetke« in za njega pridobila patent.


Pametno držalo zobne ščetke omogoča spremljanje položaja ščetke v prostoru in merjenje pritiska glave ščetke na zobe. S svetlobnimi signali in vibracijami opozarja uporabnika na nepravilno uporabo ščetke. S pomočjo Bluetooth vmesnika se podatki lahko pošiljajo tudi na mobilno napravo ali računalnik za nadaljnjo obdelavo. Pridobljeni podatki se lahko uporabijo za znanstvene raziskave, za povezavo z resno igro, ki bo spodbujala čiščenje zob pri otrocih, in podobno.


scetka_sodelujoci (Small).jpg


Držalo je konstruirano tako, da omogoča uporabo različnih ščetk. Držalo ima vgrajen indukcijski polnilec in omogoča polnjenje akumulatorja v držalu ščetke, ko ga ne uporabljamo. V ta namen je bilo izdelano tudi ustrezno oblikovano stojalo.


scetka_patent (Small).jpg Razvoj Pametnega držala ščetke je potekal v sklopu projekta EkoSMART (Eko Sistem Pametnega Mesta), ki ga sofinancirata Slovensko ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS in Evropski sklad za regionalni razvoj. Projekt s strani FERI UM vodi in koordinira prof. dr. Peter Kokol, vodja Laboratorija za načrtovanje sistemov.​


scetka_prikaz.png Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava