Študent Žan Grošelj dosegel 11. in 12. mesto v veleslalomu na tekmah za pokal Južne Amerike in FIS
Datum objave: 4. 10. 2018

​​Univerza v Mariboru je v aprilu 2018 objavila Javni razpis za sofinanciranje stroškov udeležbe študentov Univerze v Mariboru na športnih tekmovanjih v letu 2018. Na razpis so se lahko prijavili športniki posamezniki in študentske ekipe z Univerze v Mariboru. Univerza je tudi v letošnjem letu sofinancirala stroške udeležbe izbranim tekmovalcem na državnih prvenstvih, mednarodnih, evropskih ali svetovnih športnih tekmovanjih, na katerih so ali še bodo zastopali Univerzo v Mariboru. Namen sofinanciranja je spodbuda uspešnim študentom športnikom.​​


Kaj je o pomenu sofinanciranja udeležbe študentov na mednarodnih tekmovanjih s strani Univerze v Mariboru povedal študent Univerze v Mariboru, Žan Grošelj?

"V letošnjem letu sem že drugo leto zapored odpotoval na 1-mesečne priprave na jug Argentine, kjer leži najbolj južno mesto na svetu, Ushuaia. Zaradi odličnih pogojev, podobnega snega, kot ga imamo v zimskih mesecih v Evropi, in dobre lege smučišča (le 200 metrov nadmorske višine, kar omogoča izvedbo kakovostnejšega treninga) se je tako kot vse najmočnejše reprezentance v alspkem smučanju za to vrsto treninga in tekmovanj odločila tudi slovenska reprezentanca.


Žan Grošelj 3.jpg


V času treninga med 28. 8. in 24. 9. 2018 sem opravil 16 dni snežnih treningov in tekmoval sem na 4 mednarodnih tekmah za pokal Južne Amerike in FIS. Tovrstni tekmovanji sta po rangu drugi oziroma tretji po vrsti, takoj za svetovnim pokalom, ki ga v večini poznajo gledalci preko TV-zaslonov.


Žan Grošelj 2.jpg


Priprave ocenjujem za uspešne, čeprav so se mi na tekmah pripetile napake, zaradi katerih nisem dosegel dobrih oziroma boljših rezultatov. Na tekmah, kjer je tekmovalo 74 tekmovalcev iz Italije, Rusije, Francije, Argentine, Španije, Češke, Andore in Čila, sem dosegel 11. in 12. mesto v veleslalomu, v slalomu pa sem žal dvakrat odstopil v drugi vožnji. Tekme, katerih sem se udeležil z namenom predpriprave na glavno sezono, ki se prične konec oktobra, so bile prikaz trenutnega stanja in enkratna popotnica za izboljšanje elementov v sami tehniki izvedbe, ki jih do začetka sezone moram še izpiliti.


Žan Grošelj 1.jpg


Univerza v Mariboru mi je s sredstvi izjemno pomagala pri nakupu letalske karte, za kar sem izjemno vesel. Zaradi visokih stroškov si udeležbe na pripravah in tekmah brez pomoči Univerze v Mariboru ne znam predstavljati. Ponosen sem, da sem lahko predstavljal Slovenijo in Univerzo v Mariboru na tekmah tako visokega ranga ter pridobil izkušnje, ki mi bodo pomagale tako na moji športni kot tudi na študijski poti."Več o Žanovih uspešnih rezultatih preberite na TEJ ​POVEZAVI.
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava