Red. prof. dr. Karmen Teržan Kopecky prejemnica avstrijskega častnega križca za znanost in umetnost
Datum objave: 1. 10. 2018

Upokojena profesorica Univerze v Mariboru red. prof. dr. Karmen Teržan Kopecky je 30. maja 2018 prejela častni križec za znanost in umetnost Republike Avstrije. Na slovesnosti, ki je potekala v prostorih Avstrijske rezidence v Ljubljani, ji je v imenu predsednika Republike Avstrije, Alexandra van der Bellna, ugledno priznanje podelila mag. Sigrid Berka, veleposlanica Republike Avstrije v Sloveniji. Profesorica Teržan Kopecky se je s tem pridružila uglednemu krogu nosilcev omenjenega priznanja iz slovenskih akademskih krogov, med katerimi so bili v novejšem času dr. France Bernik, dr. Peter Vodopivec in dr. Oto Luthar. Dogodka so se udeležili številni ugledni gostje iz akademskih, kulturnih in gospodarskih krogov iz Slovenije in Avstrije. Kot je v svojem nagovoru poudarila veleposlanica, je prof. dr. Karmen Kopecky ugledno priznanje prejela za dosežke na področju germanistike, jezikoslovja in prevodoslovja ter za krepitev avstrijsko-slovenskih vezi na področju kulture in izobraževanja.


Prof. dr. Karmen Teržan Kopecky je bila več let predstojnica Oddelka za germanistiko na nekdanji Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, kjer si je že v 90. letih prejšnjega stoletja prizadevala za uvajanje prevajalskih in tolmaških vsebin v filološke študijske programe germanistike in anglistike. Ob prelomu tisočletja je bila med najbolj zaslužnimi za uvedbo prvega samostojnega študijskega programa Prevajanje in tolmačenje na Univerzi v Mariboru. Po ustanovitvi Filozofske fakultete 2006 je bila pobudnica ustanovitve samostojnega Oddelka za prevodoslovje, ki ga je uspešno vodila do upokojitve leta 2012, tudi po njej pa ostaja aktivno vključena v izobraževanje prevajalcev in tolmačev na podiplomski ravni. Ob akademski karieri je bila ves čas aktivna tudi kot prevajalka ter sodna in konferenčna tolmačinja. Med sodelavci je bila in je še vedno prepoznavna po svoji neizčrpni energiji, neposrednosti, odločnosti in prizadevanju za skupno dobro in razvoj univerze – lastnosti, ki jih v današnji pogosto brezbarvni in apatični akademski skupnosti pogosto pogrešamo. Je tudi prejemnica zlatega znaka Univerze v Mariboru.


Predanost kulturi, ki jo je v mladosti izražala kot vrhunska plesalka, v zadnjih letih udejanja kot gonilna sila Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva, še posebej prepoznavnega po festivalu Kult-Štajerska, ki vsaki dve leti za teden dni s kulturo poveže obmejna območja na avstrijski in slovenski strani Štajerske.


Prof. dr. Karmen Teržan Kopecky za prejeto priznanje iskreno čestitamo!
Priznanje_avstrijski krizec.jpg 
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava