Ulovili smo ga in preizkusili ... sevniški krožnik!
Datum objave: 11. 09. 2018

​V središču Sevnice so v čudovitem ambientu prenovljene restavracije Ajda v sklopu Hotela Ajdovec okušali sevniški krožnik ob spremljavi sevniških pijač, po zamislih študentov, sodelujočih v projektu Po kreativni poti do znanja - NA LOVU ZA SEVNIŠKIM KROŽNIKOM: KULINARIČNA DEDIŠČINA KOT GONILO TRAJNOSTNEGA RAZVOJA TURIZMA V OBČINI SEVNICA, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Projekt je od aprila do konca avgusta 2018 potekal v Sevnici v sodelovanju Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru in Domačije Repovž d. o. o.


Na predstavitvi so poleg študentov in mentorjev sodelovali sevniški gostinci in ponudniki Restavracija Ajda, Sirarstvo Dimec, BMM d. o. o. Gabaroni testenine z okusom, Slavica Grobelnik s Turistične kmetije Grobelnik in Kmečka zadruga Sevnica, dogodek sta podprla Javni zavod KŠTM Sevnica z direktorico Mojco Pernovšek in Občina Sevnica, zbrane pa sta pozdravila tudi župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk in varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano doc. dr. Jože Podgoršek. Dogodek so s pesmijo pospremili pevci okteta Jurija Dalmatina iz Boštanja._FOT3293.JPG


Cilj projekta, v katerem so sodelovali študenti Fakultete za turizem UM, Helena Horvat, Marko Ogorelc, Ines Mlakar, Maja Vodišek, Nika Kramžar in Tamara Golavšek, ter Fakultete za logistiko UM, Joži Močivnik in Mihael Medved, z mentorjema z omenjenih fakultet doc. dr. Jasno Potočnik Topler (vodja projekta) in izr. prof. dr. Andrejem Liscem ter delovno mentorico Sabino Repovž z Domačije Repovž, je bil pripraviti sevniški krožnik v več različicah – tudi ob spremljavi značilne lokalne pijače, ki ustreza izboru sestavin na krožniku, vse z namenom uvrstiti krožnik v turistično ponudbo, omogočiti njegove različne izpeljave in povezati turistične ponudnike.


Sevniški krožnik predstavlja tipično sevniško jed, pripravljeno iz sevniških sezonskih lokalnih sestavin, ki bi bila v različnih oblikah na voljo pri različnih sevniških ponudnikih. Ko bi si na primer gost zaželel poskusiti kaj tipično sevniškega, bi mu lahko ponudili sevniški krožnik, ki bi se seveda razlikoval glede na letne čase in ustvarjalnost ponudnikov.


_FOT3287.JPG Projekt tako sodelujoči zaključujemo z zahvalo vsem, ki so pri nastajanju krožnika pomagali z znanjem in idejami ter podporo, seveda v upanju, da bodo različice sevniškega krožnika z zaključnega dogodka v Restavraciji Ajda dobile nadaljevanje ne zgolj na Domačiji Repovž in v Restavraciji Ajda, ampak tudi pri drugih sevniških ponudnikih, ki bodo s pripravo jedi na osnovi lokalnih sestavin, sevniške kulture, tradicije in sevniškega načina življenja na dolgi rok izboljšali ponudbo na področju kakovostne lokalno pridelane hrane ter nadgradili kulinarično in posledično turistično ponudbo Sevnice. Odlično je, da projekt PKP sovpada s pripravo Strategije razvoja turizma občine Sevnica 2019–2024, ki jo prav tako pripravlja ekipa Fakultete za turizem UM.


Po kreativni poti do znanja_logotipi.jpg


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava