Prof. dr. Marjan Mernik postal član častnega svetovalnega odbora USERN
Datum objave: 7. 09. 2018

​Redni profesor Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru prof. dr. Marjan Mernik je na osnovi svojih vidnih uspehov dobil povabilo v častni svetovalni odbor mreže USERN. Gre za neodvisno, neprofitno in nevladno mrežo, katere vizija je promovirati vrhunsko znanost z namenom, da bi izboljšali kvaliteto življenja in poskrbeli za ohranitev javnih dobrin za prihodnje generacije. Častni svetovalni odbor mreže sestavlja 14 Nobelovih nagrajencev, kakor tudi več kot 300 gornjih 1 % znanstvenikov z vsega sveta. K uspehom, ki so pripomogli k povabilu, na katerega se je pozitivno odzval, je zagotovo veliko doprineslo tudi dejstvo, da je bil prof. dr. Mernik leta 2017, kot edini iz Slovenije za področje računalništva in informatike, imenovan za visoko citiranega raziskovalca s strani Clarivate Analytics.

 

“Biti v takšnem odboru je zagotovo velika čast zame, za inštitut in fakulteto. Eden izmed ciljev USERN je tudi vzpodbujati mlajše raziskovalce, da nadaljujejo začrtano pot. Na Inštitutu za računalništvo se še kako zavedamo, da je potrebno mlajšim pomagati, saj je pot raziskovalca velikokrat povezana z neuspehi, ki pa nas na koncu pripeljejo do pomembnih odkritij in rešitev. Sodelovanje in članstvo mi bo omogočilo lažjo navezavo stikov z najboljšimi raziskovalci po vsem svetu, čeprav že sedaj veliko sodelujem z raziskovalci iz Evrope, Amerike, Azije, Avstralije in Afrike," se uspeha veseli red. prof. dr. Marjan Mernik.

 

Dr. Mernik že več kot 20 let poučuje na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, na kateri je tudi sam študiral. Je predstojnik Inštituta za računalništvo. Med leti 2004 in 2007 je izkušnje pridobival in delil na University of Alabama v Birminghamu v Združenih državah Amerike, kjer občasno še vedno predava kot gostujoči profesor. Več informacij o profesorju in njegovih raziskavah je dosegljivih tudi na tej povezavi.  


Mernik_1 - Kopija (Small).JPG 


 

»Mreža USERN združuje vrhunske znanstvenike in raziskovalce v svetovnem merilu. Zato nam je še posebej v čast, da so tudi člani Univerze v Mariboru z njihove strani prepoznani kot izjemni znanstveniki, ki s svojim zgledom tudi bistveno pripomorejo k večjemu zanimanju za vrhunsko znanost pri mlajših generacijah. Prof. dr. Merniku ob tem izjemnem dosežku iskreno čestitam,« je ob tem poudaril rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič.

 

Nanj so seveda ponosni tudi na fakulteti. Dekan Fakultete za elektrotehniko računalništvo in informatiko UM prof. dr. Borut Žalik je ob uspehu kolega povedal, da je to velika čast za fakulteto. »Smo zelo ponosni, da imamo med nami profesorja, ki je, poleg kvalitetnega prenašanja znanja na mlade, tudi izjemno mednarodno uspešen, nagrajen in prepoznan. Pokazal je, da je možno tudi v našem okolju z zelo omejenimi raziskovalnimi sredstvi presegati dobre in se pridružiti najboljšim. Prof. Mernika odlikujejo neizmerna delavnost, vztrajnost, neomajnost in raziskovalna poštenost. To so vrednote, ki so, poleg talenta seveda, ključne za njegove uspehe. Pri tem pa je potrebno poudariti, da prof. Mernik na fakulteti ni osamljen, saj cela fakulteta stremi k raziskovalni odličnosti in mednarodni prepoznavnosti.«​ Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava