Na tekmovanju Climate Launchpad sta z idejo o plastiki iz mlečnih proteinov prepričala študenta FKKT UM
Datum objave: 29. 08. 2018

​Climate Launchpad je največje tekmovanje zelenih poslovnih idej, ki poteka v 45 državah in na katerem se vsako leto porodi skoraj 1000 novih idej s področja čistih tehnologij za boj proti podnebnim spremembam. Na letošnjem tekmovanju sta sodelovala tudi študenta s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, Ivan Knechtl in Simon Planjšek. Z zeleno poslovno idejo o biorazgradljivi in jedilni plastiki iz mlečnih proteinov za potrebe živilske industrije sta prepričala nacionalno žirijo in se s tretjim mestom uvrstila na svetovni finale, ki bo 1. in 2. novembra 2018 potekal na Škotskem.


Vabljeni k ogledu kratkega predstavitvenega videa njunega projekta Milkywaste​:


 
Zmagovalna ekipa Trilobit je prepričala z idejo sistema za avtomatsko ločevanje barvnih kovin, drugouvrščeni Planetcare pa s filtrom za pralne stroje, ki ujame mikrovlakna, preden se ta izločijo v odpadno vodo in morje. Tretjeuvrščena je bila ideja Milkywaste o biorazgradljivi in jedilni plastiki iz mlečnih proteinov za potrebe živilske industrije študentov FKKT UM. Pri sestavi poslovnega načrta jima je pomagala mag. Mirjana Ivanuša-Bezjak. Študenta Ivan Knechtl in Simon Planjšek sta inovativne rešitve na področju plastike predhodno obravnavala tudi na letnem dogodku Climathon Maribor, ki ga že od leta 2016 organizira in vodi Klemen Bizjak, na katerem sta se seznanila s priložnostmi sodelovanja v okviru organizacije Climate-KIC.


Najboljših 10 ekip na tokratnem velikem finalu na Škotskem bo sprejetih v Climate-KIC Accelerator, poslovno šolo, osredotočeno na razvoj in trženje startup podjetij na področju čistih tehnologij.Nacionalni_finale_Climate_ LaunchPad 2018(Small).jpg Uvrstitev v veliki finale je študentoma FKKT UM, Ivanu Knechtlu in Simonu Planjšku, omogočila udeležbo na posebnih nekajdnevnih izobraževanjih, ki jih za svoje člane prireja Climate-KIC. Tako sta bila avgusta na Madžarskem na izobraževanju Become a stronger and wiser entrepreneur, v sklopu česar sta bila tudi gosta na ameriški ambasadi v Budimpešti.Izobrazevanje_Madzarska_Masterclass_2018 (Small).JPGPovezava do spletne strani njunega projekta Milkywaste-zero Waste​ v sklopu tekmovanja Climate Launchpad 2018:


https://climatelaunchpad.org/finalists/milkywaste-zero-waste/​ Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava