Na univerzitetnem tekmovanju v powerliftingu – troboju moči je sodelovalo 48 univerz iz vsega sveta
Datum objave: 24. 07. 2018

Na univerzitetnem tekmovanju v powerliftingu – troboju moči, ki ga sestavljajo discipline počepa, potiska s prsmi in mrtvega dviga, ki je med 8. in 15. julijem 2018 potekalo na Češkem, v mestu Plzen, je v moški konkurenci sodelovalo 48 univerz z vsega sveta.


Končne razvrstitve za posameznike se vrednotijo po številu t. i. Wilks točk – gre za posebno enačbo, po kateri se točke izračunajo na podlagi skupnega seštevka in v enačbi določenih koeficientov. S pomočjo Wilksove enačbe, ki jo uporablja IPF, so rezultati športnikov v powerliftingu primerljivi ne glede na telesno težo. Doseženo mesto v posamezni težnostni kategoriji je določeno s skupnim seštevkom najvišjega uspešnega dviga iz vsake izmed treh disciplin. Skupno mesto med vsemi kategoriji določajo že omenjene Wilks točke. Univerza v Mariboru je kljub samo dvema predstavnikoma med 48 univerzami dosegla 22. mesto.Powerlifting UNI 2018_10.jpgPowerlifting UNI 2018_7.jpgUniverzo v Mariboru sta na tekmovanju zastopala Matic Hren in Rok Kar. Matic Hren, ki prihaja iz Zreč, se je s powerliftingom pričel ukvarjati po končani športni poti v nogometu, ko je okreval po operaciji kolena. Matic je študent na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. Rok Kar, rojen v Mariboru, študira angleščino in zgodovino (pedagoška usmeritev). Powerlifting je vzljubil leta 2014, ko mu ga je predstavil oče.2018-07-22 (1).png37005317_10216270536456923_6798896219834810368_n.jpgKaj sta o pomenu sofinanciranja udeležbe na svetovnem prvenstvu v powerliftingu s strani Univerze v Mariboru povedala oba športnika?


Matic Hren: "Že lani sem na UM podal prošnjo za sofinanciranje stroškov na športnih tekmovanjih za študente UM. S tedanjo prorektorico prof. dr. Natašo Vaupotič smo se po objavi razpisa posvetovali o nadaljnjih možnostih takšnih projektov. Rezultat je bilo sofinanciranje stroškov prevoza na Dansko, kjer je potekalo evropsko prvenstvo v klasičnem powerliftingu. Izjemna naklonjenost UM se me je takrat zelo dotaknila in po vpisu na drugo stopnjo študija sem izjemno vesel, da sem imel možnost zastopati svojo univerzo na takšnem nivoju. Udeležba na Univerzitetnem svetovnem pokalu v powerliftingu bi bila zelo otežena in morebiti celo nemogoča brez pomoči UM. Ob stroških samega športa so prevoz, nastanitev, prijavnina in prispevki kar velik zalogaj za študenta, ki mu je primarni cilj izobraževanje. 


Ob tolikšni pomoči UM sem se čutil dolžnega čimbolje zastopati njeno odličnost, kar mislim, da mi je na koncu tudi uspelo. Ta tekma z izredno podporo UM je dobra popotnica za powerlifting v Sloveniji in za Univerzo v Mariboru kot prepoznavno, priznano in globalno spoštovano institucijo. Dobra popotnica zame kot predstavnika svoje fakultete, mesta Maribor in Univerze v Mariboru."


Rok Kar: "Sofinanciranje je meni osebno omogočilo, da sem se sploh lahko udeležil takšnega dogodka. O sami možnosti financiranja sem izvedel od učitelja športne vzgoje Petra Sitarja. Posvetoval sem se z Maticem Hrenom, ki je že imel pozitivne izkušnje s sofinanciranjem s strani UM. Skupaj sva se pozanimala o možnostih in podala prošnjo. Ta je bila z izjemno prijaznostjo odobrena.​

V čast mi je in v veliko veselje, da sem prejel sofinanciranje ter da sem lahko zastopal UM na tako visokem nivoju. Slab rezultat zaradi rame me je demoraliziral, želel sem se potruditi, kolikor je le mogoče, in sipriboriti mesto v najboljši deseterici, ne le zase ampak tudi za Univerzo. Izkušnja je bila neverjetna in pridobil sem le še več motivacije za šport, z željo po večjih uspehih.

 

Pomen sofinanciranja s strani UM je nujen, brez njega se tekmovanja ne bi mogel udeležiti in ne bi imel te izjemne izkušnje. Študentu ni enostavno financirati takšnega tekmovanja, saj je povezano s stroški nastanitve, prijavnine, prispevkov in same poti. Še zlasti študentu, ki mora za dosego magisterija vložiti veliko časa. S ponosom lahko rečem, da mi je UM omogočila, da jih zastopam na takšnem tekmovanju, kar meni osebno ogromno pomeni. Rad bi se zahvalil vsem na Univerzi Maribor, ki so meni in Maticu omogočili to tekmovanje."


37305859_10212715391624444_3294430204558049280_n.jpg


Če vas zanima več o POWERLIFTINGU, preberite TUKAJ​.


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava