Ekološka živila v gastronomiji: EKOLOŠKO+LOKALNO=IDEALNO
Datum objave: 23. 02. 2018

V petek, 23. 2. 2018, je v gostilnici Pri Damah potekala tiskovna konferenca, na kateri je bil strokovni in širši javnosti predstavljen izid prvega priročnika za gostince o vključevanju ekoloških živil v gostinsko ponudbo z nazivom »EKO gastronomija: Koraki do zaupanja vredne (certificirane) ponudbe ekološke hrane v gastronomiji«.


IMG_3424.JPGIMG_3421.JPG 


Poleg priročnika je bilo na tiskovni konferenci predstavljenih tudi nekaj pomembnejših zaključkov raziskovalnega projekta »Ekološka živila v gastronomiji«, podprtega s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije ter Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Projektni vodja je prof. dr. Martina Bavec s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.

V sklopu navedenega ciljnega raziskovalnega projekta, ki je potekal v obdobju med 2015 in 2017, so dr. Martina Bavec, dr. Franc Bavec, mag. Martina Robačer in Tjaša Vukmanič skupaj s partnerji pri pripravi priročnika sledili ciljem nove slovenske strategije za razvoj turizma, ki predvideva zlasti usmerjenost v t. i. zeleni in trajnostni turizem. Meniji iz ekoloških sestavin imajo tako za vsaj 1/4 manjši okoljski odtis kot meniji iz konvencionalnih živil.

Kljub temu, da se letos beleži 20. obletnica od izvajanj prvih kontrol na ekoloških kmetijah, ki jih je danes že okoli 5 % (3.500), pri čemer slednje obdelujejo 10 %  kmetijskih obdelovalnih površin (42.000 ha), je v sektorju gostinstvo in turizem za ekološko ponudbo certificiranih le okoli 15 gostinskih lokalov od skupno preko 4.000 ponudnikov hrane in pijač, iz česar izhaja, da je velik del oglaševanja, ki smo ga vsakodnevno deležni, zavajajoč.

IMG_3410.JPG

V nadaljevanju je bil podrobneje predstavljen postopek sodelovanja s šestimi gostinskimi lokali, pilotno certificiranimi v sklopu navedenega projekta. Med slednjimi je bilo še posebej izpostavljeno socialno podjetje Kooperativa Dame, ki je za Gostilnico Pri damah izpolnilo pogoje in s strani certifikacijskega organa IKC-UM prejelo certifikat ​kot prvi gostinski lokal v Mariboru in okolici, ki ima v svoji ponudbi vključene certificirane ekološke sestavine.

IMG_3434.JPG IMG_3445.JPG

Pod sloganom EKOLOŠKO + LOKALNO = IDEALNO si Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru prizadeva povezati gostince z lokalno pridelavo ekoloških živil. 

IMG_3437.JPGIMG_3417.JPG 


Več info v PRIPONKAH, kjer se nahaja tudi priročnik »EKO gastronomija: Koraki do zaupanja vredne (certificirane) ponudbe ekološke hrane v gastronomiji«​ v PDF-obliki.
Priloge
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava