Obeležili že sedemnajsti Dan FERI
Datum objave: 21. 12. 2017

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru so obeležili dan fakultete, na katerem so povzeli ključne dosežke, uspehe in aktivnosti iztekajočega leta.

 

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI UM) je že od leta 1995, ko se je nekdanja Tehniška fakulteta razdelila na štiri samostojne fakultete, pomembna izobraževalna in znanstveno-raziskovalna ustanova, na kateri je v 22. letih diplomiralo že okrog 7000 študentov. Največja članica Univerze v Mariboru, z 290 zaposlenimi in 1.904 študenti, se lahko danes pohvali tudi s kar 155 redno vpisanimi tujimi študenti. »Posebej nas veseli, da se zanimanje mladih za študijske programe naše fakultete povečuje. Kar pet študijskih programov je bilo zapolnjenih že s prvo željo in posledično smo bili prisiljeni omejiti vpis. Naši diplomanti so izjemno iskani in delodajalci so z njimi zelo zadovoljni. Slovimo po tem, da teoretične podlage uspešno nadgrajujemo s praktičnimi znanji,« je vesel dekan prof. dr. Borut Žalik.

 

Še posebej so na fakulteti ponosni na izjemno kakovost na raziskovalnem področju, ki je temelj univerzitetnega poučevanja ter vzgajanja novih vrhunskih strokovnjakov. »Raziskovanje je postalo del življenja naših zaposlenih in njihov temelj so znanstvene objave, kjer opažamo, da je večina objav v najkakovostnejših revijah.« Fakulteta se lahko pohvali tudi z raziskovalcem in profesorjem dr. Marjanom Mernikom, ki je po kriterijih WEB of Science in Clarity Analitics med 1% najbolj citiranih raziskovalcev na svetu na svojem področju. »Res, neverjeten uspeh, ki nam vsem pove, da se s trdim in poštenim delom da doseči več, kot bi kdorkoli lahko pričakoval,« je dosežek komentiral dekan, ki se je zbranim zaposlenim zahvalil tudi za korekten odnos do študentov, medsebojno spoštovanje, sodelovanje in zaupanje ter zaželel, da tako ostane tudi v bodoče.


dan_feri_dugonik_1m.jpg

 

Praznovanje so tradicionalno začeli s predavanjem fakultetnih strokovnjakov z določenega področja. Letos je bilo le-to povezano z zelo aktualno temo tehnologije veriženja blokov, o kateri sta govorila dr. Muhamed Turkanović in dr. Boštjan Kežmah. Dokaz aktualnosti in zanimanja za temo je bil tudi obisk, saj je bila predavalnica polna do zadnjega kotička.


Sledila je slovesnost, na kateri so priznanja prejeli najboljši diplomanti oz. diplomantke, študenti, ki so se najbolj izkazali na raziskovalnem področju, prav tako so podelili kar trinajst priznanj za izjemni prispevek študentov in pet za nadpovprečno angažiranost. Priznanja so prejeli tudi zaposleni, in sicer za pedagoško, raziskovalno in strokovno delo ter Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, ki je prejela priznanje za sodelovanje na pedagoškem področju in donacijo opreme za pedagoške namene.


dan_feri_dugonik_2 m.jpg


Slovesnost sta kulturno popestrila Mešani pevski zbor FERI, ki je v juniju na mednarodnem tekmovanju osvojil zlato priznanje in Fotografski klub FERI, ki je v avli pripravil razstavo fotografij.


Foto: Bogdan Dugonik


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava