Aktivni, športni in dostopni turizem
Datum objave: 1. 12. 2017

Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru te dni organizira četrto mednarodno konferenco Turizem in razvoj (TAD – Tourism and Development Conference). Konferenco so pripravili v sodelovanju z Visoko poslovno šolo Libertas iz Zagreba, Hrvaška ter Fakulteto za šport in turizem TIMS iz Novega Sada, Srbija.


Letošnja konferenca TAD poteka v Termah Čatež, osrednja tema pa je »Aktivni, športni in dostopni turizem«. Konferenca poteka v okviru projekta Občuti svobodo vode (Feel the freedom of the water), ki ga izvaja Občina Brežice, zato je zbrane udeležence na otvoritveni slovesnosti nagovoril tudi župan Občine Brežice g. Ivan Molan. Poudaril je, da občina želi razvijati turizem tudi z novimi projekti v sodelovanju s fakulteto in partnerji. Trenutni projekt je v prvi vrsti namenjen invalidom s telesno ali duševno okvaro posameznika, kar tudi omogoča razvijanje dostopnega turizma na destinaciji.

tad3.JPG ​tad4.JPG


Konferenca je sicer namenjena znanstveni in strokovni javnosti, saj na konferenci svoje raziskave na področju aktivnega, športnega in dostopnega turizma predstavljajo tudi raziskovalci iz Slovenije in tujine, med njimi tudi ugledni vabljeni govorci. Prvi je spregovoril prof. dr. Johan R. Edelheim, direktor Hotel Management School na University of Stavanger iz Norveške. Njegovi ključni poudarki so, da moramo kljub konstantni želji po rasti števila turistov vedeti tudi, kdaj je na destinaciji dovolj turistov. Turisti pa si želijo biti aktivni turisti, želijo izkusiti različne dejavnosti – od športa, ustvarjalnih delavnic, ogledov in tako dalje. Naslednji je predaval mag. Damjan Pintar, direktor podjetja Dandi d.o.o. – Sportour. V Sloveniji vidi veliko priložnost na področju športnega turizma, saj je na razpolago odlično okolje za trening domačih in tujih športnikov vseh panog. Zadnjo predstavitev je imela Dolores Kores, MBA, direktorica socialnega podjetja PREMIKI. Kot opozarja, je pomembno turizem prilagoditi za vse, kar vključuje tudi ljudi z različnimi invalidnostmi. Pri razvoju je potrebno porušiti arhitekturne in kulturne ovire ter zagotoviti ažurne informacije o dostopni ponudbi. S tem se bo izboljšala tudi splošna kakovost turistične ponudbe in zadovoljstvo vseh turistov.

tad5.JPG tad2.JPG

Več o sami konferenci TAD tukaj
 
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Prijava