Kaj je reformacija dala našim prednikom in kaj nam ponuja za današnji čas?
Datum objave: 13. 11. 2017

​Univerza v Mariboru je v sodelovanju z Evangeličansko cerkvijo pripravila mednarodni znanstveni simpozij o 500 let refomarcije.


Dnodnevni simpozij je združil več kot 50 strokovnjakov iz osmih evropskih držav, ki so si izmenjavali svoje poglede o dogodkih iz 16. stoletja iz kulturnega, jezikovnega in verskega stališča. 


Reformacija.jpg 


... Ali lahko petsto let po Lutrovih petindevetdesetih tezah ponovimo za Goethejevim Faustom: »Postoj, trenutek, kako si vendar lep!« Sveto pismo, jezik in resnica – Sancta Trinitas (evropske) kulture, umetnosti in znanosti, ali pa odpoved ideologiji in popolno razlikovanje v bistvenem  med znanostjo in krščanstvom? Imamo odgovor na temeljno vprašanje našega časa, komu služita znanje in izobraževanje? Ali Faustova želja po znanju zaradi znanja in moči, ki ga znanje ponuja, opravičuje sklepanje pogodb, ali pa je znanje brez duše Prešernova goljfiva kača? Božja milost kot poklonjen dar ali prislužljiva z dobrimi deli? Božja beseda ali človeška modrost, vera ali zasluge, milost ali pripadnost, Kristus ali posredniki? Izmenjava mnenj in iskanje soglasja med reformacijo in protireformacijo ali nikoli oblikovano skupno delovanje? Je izkušnja reformacije lahko odgovor na podivjani neoliberalizem današnjega časa? Krivični ekonomizem ali resnična ekonomija? Reformacija kot visoki modernizem? Ali Luter osvobaja ali zapeljuje?... so nekatare izmed neštetih vprašanj, na katera so iskali odgovore udeležnic simpozija. Ti prihajajo iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Madžarske, Avstrije, Slovaške, Češke, in Poljske.


Več o simpoziju:

ZBORNIK ​POVZETKOV

FOTOGALERIJA


mediaspeed-5126.jpg Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Prijava