Evropska noč raziskovalcev 2017
Datum objave: 2. 10. 2017


V okviru vseevropskega projekta Evropska noč raziskovalcev so se v petek, 29. septembra 2017, v kar sedmih slovenskih mestih izvedle številne aktivnosti, s katerimi želi konzorcij petih institucij, z Univerzo v Mariboru kot vodilnim partnerjem, približati poklic znanstvenika poklic znanstvenika mladim in širši javnosti. 


Program Evropske noči raziskovalcev je bil, kljub znanstveni in raziskovalni naravi, zasnovan poljudno, predvsem pa je bil izjemna priložnost za mlade, ki so tako lahko spoznali različne vidike tega atraktivnega poklica, ki ponuja raznolike karierne možnosti tako v javni upravi kot gospodarstvu. 

DSC_0041.jpg DSC_0080.jpg

DSC_0156.jpg DSC_0196.jpg

V Mariboru so potekale aktivnosti na kar štirih lokacijah. V Univerzitetni knjižnici Maribor je bilo govora o uspešnem začetku in razvoju kariere raziskovalca, slovenske znanstvenice so debatirale o tem kako jim je uspelo uskladiti vlogo ženske v zasebnem življenju in uspešne raziskovalke, potekala pa je tudi otvoritev razstave  »µ SVET« avtorjev dr. Maje Rupnik in Matjaža Wenzla.

V Europarku so bile obiskovalcem ponujene priložnosti, da se skozi eksperimente, predstavitve in delavnice prepričajo, da je znanost lahko ne le pomembna za ekonomski in družbeni razvoj, ampak da je lahko tudi zabavno doživetje v sproščeni družbi znanstvenikov, raziskovalcev. 

V Vetrinjskem dvoru je potekala predstavitev dosežkov s področja biotehnike - Odlični v znanosti. Na odru v Poštni ulici pa so se zvečer zvrstili koncerti glasbenih skupin, v katerih nastopajo raziskovalci Univerze v Mariboru.

Pester program aktivnosti pa je potekal tudi na Fakulteti za turizem v Brežicah.


Evropska Noč raziskovalcev je financirana s strani Evropske komisije, ukrepi Marie Skłodowska-Curie.
Slovenski konzorcij sestavljajo Univerza v Mariboru, kot vodilni partner, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer. Podrobnosti o projektu samem  si lahko preberete na www.znanostzazivljenje.si​


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava