S podelitvijo priznanj in nagrad, obeležili Dan Univerze v Mariboru
Datum objave: 18. 09. 2017

Na Univerzi v Mariboru so 18. septembra 2017 s prireditvijo Dies Academicus obeležili 42 let odkar se je leta 1975 šest visokošolskih zavodov v Mariboru povezalo v Univerzo v Mariboru. Na slovesnosti  so podelili nagrade in priznanja Univerze v Mariboru, med njimi tudi naziva zaslužni profesor, ki sta ju prejela zasl. prof. dr. Leopold Škerget in zasl. prof. dr. Joso Vukman. Častni naslov Dobrotnik Univerze v Mariboru je bil posthumno podeljen prof. dr. h. c. Zori Janžekovič, dr. med. Znak Leona Štuklja, za izjemne športne dosežke na širšem mednarodnem področju, je prejela Ilka Štuhec, študentka Ekonomsko–poslovne fakultete. Slavnostni govornik ob Dnevu Univerze v Mariboru je bil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo gospod Zdravko Počivalšek, na slovesnosti so razglasili tudi nagrajence mednarodnega univerzitetnega tekmovanja vin.

 

»V 42 letih obstoja Univerze v Mariboru smo si nabrali dovolj poguma, energije in ambicije, da prevzamemo osrednjo vlogo pri premikanju stvari na bolje. Univerza v Mariboru je univerza znanstvenih in strokovnih dosežkov, ki jih ustvarjajo njeni diplomanti in profesorji. Veseli in predvsem ponosni smo, da smo se v teh letih razvili v uspešno znanstveno ustanovo, katere primarna naloga in sveto vodilo je širjenje in plemenitenje znanja. Naše diplomantke in diplomanti, raziskovalke in raziskovalci, profesorice in profesorji so uspešni tako na domačem kot na svetovnem odru. Z veseljem lahko gledamo v našo prihodnost, saj vem, da smo sposobni doseči še več«, je v svojem nagovoru poudaril rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar.


 UM-42-Dan Univerze-6_med.jpg

Univerza v Mariboru je s svojimi 19 članicami (17 fakultet in 2 drugi članici) in približno 15.000 študenti, danes druga največja univerza pri nas. Njena usmeritev je v pridobivanju najboljših študentov in ustvarjanju razvojnega okolja, kjer je doma odličnost v vseh pogledih. Tako postaja osrednja razvojna institucija, ki se povezuje z gospodarstvom in skupaj s partnerji ustvarja center trajnostnega razvoja širše regije. Prizadevanja Univerze v Mariboru so vedno bolj prepoznana tudi v mednarodnem okolju. V zadnjem obdobju se uvršča med 4 odstotke najboljših univerz na svetu,  po Timesovi lestvici pa je že tretje leto zapored najvišje ocenjena slovenska univerza.

 

Študentje Univerze v Mariboru danes dosegajo vrhunske rezultate na številnih področjih. Sodelujejo in zmagujejo na mednarodnih tekmovanjih, so inovativni, produktivni in velikokrat tudi prvi pri odkritju novih spoznanj. Aktivno se vključujejo v trg in kasneje prenašajo znanje svojim naslednikom. Je univerza znanstvenih in strokovnih dosežkov, ki jih ustvarjajo njeni diplomanti in profesorji.

 

Tradicija pedagoškega izobraževanja sicer sega v leto 1863, ko je bilo zasnovano dvoletno učiteljišče in v leto 1888, ko je le-to preraslo v štiriletno. Nastanek Univerze v Mariboru leta 1975 je pomemben mejnik tudi pri decentralizaciji slovenskega visokega šolstva, saj je študij postal dostopnejši večjemu številu študentov. V vseh teh letih je Univerza v Mariboru prerasla v ugledno ustanovo, katere primarna naloga in vodilo je širjenje in plemenitenje znanja.

 


OB DNEVU UNIVERZE V MARIBORU SO BILA PODELJENA NASLEDNJA PRIZNANJA IN NAGRADE:

 

UM-42-Dan Univerze-15_med.jpg


ZASLUŽNA PROFESORJA (za izredne uspehe, zasluge in dosežke visokošolskim učiteljem)

zasl. prof. dr. Leopold Škerget

zasl. prof. dr. Joso Vukman

 

DOBROTNIK UNIVERZE V MARIBORU (za pomemben prispevek in pomoč Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru pri njeni uveljavitvi in razvoju)

prof. dr. h. c. Zora Janžekovič, dr. med. – častni naslov je bil podeljen posthumno

 

ZNAK LEONA ŠTUKLJA (za izjemne športne dosežke na širšem mednarodnem področju)

Ilka Štuhec

 

PLAKETA LEONA ŠTUKLJA (za vidnejše dosežke na področju športa)

Kevin Venta

Tamara Bolarič

 

LISTINA ZA RAZVOJ OBŠTUDIJSKIH DEJAVNOSTI (za prizadevno delo in nadpovprečen prispevek k razvoju obštudijskih dejavnosti na Univerzi v Mariboru)

Ana Marija Ledinšek

 

LISTINA ZA POMEMBNE KULTURNE DOSEŽKE (za izjemne uspehe in prispevek k razvoju kulture in kulturne dejavnosti na Univerzi v Mariboru)

Sašo Kodrič

 

LISTINA ZA NAJ PROSTOVOLJCA ŠTUDENTA UM (za sodelovanje in nadpovprečno zavzetost pri prostovoljnih dejavnostih na Univerzi v Mariboru)

Tanja Špes

 

 Fotografije iz dogodka si lahko ogledate tukaj​.


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava