Univerza v Mariboru po Timesovi lestvici ostaja najbolje ocenjena slovenska univerza
Datum objave: 7. 09. 2017
THE WUR 2018 - Top 800.jpg

Univerza v Mariboru se je na lestvici »Times Higher Education World University Ranking« (THE) za leto 2018 uvrstila med 800 najboljših univerz na svetu in je tudi tokrat najbolje ocenjena slovenska univerza. 

Timesova lestvica ocenjuje, kako univerze uresničujejo svoja temeljna poslanstva na področjih poučevanja, raziskavanja, vpliva njihove  znanstveno-raziskovalne in umetniške dejavnosti, prenosa znanja v gospodarstvo in mednarodne vpetosti. Times Higher Education World University Rankings je za leto 2018 v rangiranje vključil 1102 najboljših svetovnih univerz, kar je 122 več kot lani. Med njimi sta tudi Univerza v Mariboru in Univerza v Ljubljani. 


»Univerza v Mariboru je kvalitetna univerza, rezultati Timesove lestvice temu pritrjujejo. Primerjava z lanskimi ocenami kaže, da smo napredovali na treh izmed petih področij, kar kaže na to, da delamo v pravi smeri. Rezultati so posledica zavzetega dela vseh vpetih v delovni proces Univerze v Mariboru, kot tudi naših študentov. Vsem se ob tej novici iskreno zahvaljujem za dobro in strokovno opravljeno delo«, je ob tem povedal rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar. 

Ocena v TIMES World University Rankings je sestavljena iz petih stebrov, od katerih vsak predstavlja eno od ključnih področij odličnosti visokega izobraževanja: poučevanje, raziskovanje, citati, dohodek od industrije in mednarodna vpetost. Stebri sestavljajo skupno oceno v naslednjih razmerjih: poučevanje 30%, raziskave 30%, citati 30%, mednarodna vpetost 7,5%, dohodek od industrije 2,5%.

Več informacij o metodologiji je prikazanih tukaj. Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Prijava