Strokovno – znanstveni posvet Soja in druge stročnice v Sloveniji
Datum objave: 16. 03. 2017

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru,  Biotehnična fakulteta Univerze v Ljubljani in Kmetijski inštitut Slovenije so pripravili strokovno-znanstveni posvet o soji in drugih zrnatih stročnicah v Sloveniji.


V Evropi pridelujemo zelo malo soje, zato se praktično vsa soja uvozi iz ZDA. Ta soja pa je na slabem glasu, zaradi spremenjenih genskih organizmov in tretiranja s pesticidi. Zato obstaja v Sloveniji in v EU obsežen trg za gensko nespremenjeno sojo pridelano na ekološki način. Prvi pridelovalci so že na Dolenjskem. Težave pri prodaji pa imajo, zaradi neprepoznavnosti domače soje.


17311208_10210093255900632_6411862412914139393_o.jpg

 

Posveta se je udeležilo več kot 100 udeležencev, kar nakazuje veliko zanimanje za to področje. Pričakovati je, da se bo pridelovanje soje v prihodnosti povečalo. Po posvetu so pripravili tudi degustacijo proizvodov iz sojine moke in gensko nespremenjene produkte Mlekarne Celje, ki je edina mlekarna v Sloveniji, ki ponuja tovrstne mlečne proizvode.

 

Zgovoren je namreč podatek, da kar dve tretjini potrošnikov soji ne zaupa, to pa velja tudi za pridelovalce in trgovce. Veriga proizvodnje soje sega od pridelovalcev, do govedorejcev do trgovcev in živilskih podjetij. Zato nas čaka še veliko dela pri osveščanju domače javnosti o kvalitetni domači soji, ki je gensko nespremenjena. ​


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Prijava