Univerza v Mariboru na področju matematike in fizike med najboljšimi na svetu
Datum objave: 9. 03. 2017

​V razvrščanje univerz po študijskih programih je bilo vključenih 46 študijskih področij, evalviranih 4.438 univerz in več kot 18.900 študijskih programov.

 

Univerza v Mariboru se je na mednarodni lestvici razvrščanja najboljših univerz na svetu QS World University Rankings po študijskih področjih, letos prvič uvrstila med najboljše in elitne univerze na dveh študijskih področjih: matematika (351. – 400. mesto) ter fizika in astronomija (401. – 450. mesto). Oba študijska programa se izvajata na Fakulteti za naravoslovje in matematiko. V razvrščanje univerz po študijskih programih je bilo vključenih 46 študijskih področij, evalviranih 4.438 univerz in več kot 18.900 študijskih programov. Univerza v Mariboru se je v preteklem letu prvič uvrstila tudi med 700 najboljših univerz na lestvici QS World University Rankings. Quacquarelli Symonds (QS), ki je vodilni svetovni ponudnik informacij s področja visokošolskega izobraževanja in kariernega svetovanja, vsako leto objavlja različne lestvice o univerzah in njihovih študijskih programih, namenjene pa so predvsem potencialnim študentom, da lahko premišljeno izbirajo, kje bodo študirali.

 

»Univerza v Mariboru je kvalitetna univerza in postaja dom najboljših študentov iz širše regije. Temu pritrjujejo tudi visoke uvrstitve naše univerze na mednarodnih lestvicah razvrščanja univerz, ki kažejo na kakovost študijskega procesa. Zato se želim ob tej izjemno pozitivni novici zahvaliti vsem, ki so prispevali svoj pomemben del v mozaik tega našega uspeha. Naj nam je to vzpodbuda za še boljše delo v prihodnje«, je po objavi rezultatov povedal rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar.

 

»Na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru si ves čas prizadevamo za raziskovalno, pedagoško in strokovno odličnost naših aktivnosti. Zato nam je v toliko večjo čast in ponos, da so bili naši uspehi mednarodno opaženi in ovrednoteni. Še toliko bolj, saj gre za eno najpomembnejših svetovnih ocenjevanj univerz. Ob samem rezultatu pa nas zelo veseli tudi pomen vsebinskega prispevka, ki ga s svojim delom naša fakulteta prispeva k ugledu in pomenu Univerze v Mariboru ter k gospodarskemu in splošnemu razvoju našega okolja. Zavedamo se, da je tak uspeh možen le na osnovi dolgoletnega dela, zato to razumemo kot nadaljnje priznanje našega odličnega raziskovalnega dela, ko se je že leta 2007 UM na področju fizike uvrstila med 1% najboljših inštitucij na svetu po indikatorji Thompson Reuters. Kolegicam in kolegom se lepo zahvaljujem za izjemen trud in jim iskreno čestitam za dosežen uspeh«, je ob tem povedal dekan Fakultete za naravoslovje in matematiko doc. dr. Mitja Slavinec.

 

Quacquarelli Symonds (QS) je vodilni svetovni ponudnik informacij s področja visokošolskega izobraževanja in kariernega svetovanja. Neposredno je prisoten v 50 državah in sodeluje z več kot 2000 tujimi univerzami. Njihova spletna stran QS TopUniversities spada med najpogosteje obiskane strani z informacijami o univerzah.  QS vsako leto objavlja različne lestvice o univerzah in njihovih študijskih programih, namenjene pa so predvsem potencialnim študentom, da lahko premišljeno izbirajo, kje bodo študirali. Na osnovi šestih kazalcev QS ocenjuje kakovost univerzi na področjih: raziskav, poučevanja, zaposljivosti in internacionalizacije. Vsak od šestih kazalnikov ima drugačno utež pri izračunu skupne ocene. Največji vpliv na oceno univerz in njihovih študijskih programov ima ugled univerze v akademski skupnosti (40% ocene),  in pri delodajalcih (10% ocene). QS zbira podatke z mednarodno anketo med zaposlenimi v visokošolskih institucijah in strokovnjaki s področja visokega šolstva (76.000 odgovorov) in anketo med delodajalci (38.000 odgovorov), ki sporočajo podatke o zadovoljstvu delodajalcev z diplomanti posameznih univerz.  


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava