Simpozij o pomenu ekološko pridelane hrane
Datum objave: 14. 02. 2017

V letu 2014 je konzorcij izobraževalnih institucij[1] pridobil Ciljni raziskovalni projekt (CRP) z akronimom EKO-GASTRO Tema je, kot daje slutiti okrajšava imena, uporaba ekološko pridelanih živil v gastronomiji. Preden letos jeseni projekt zaključimo, bi Vas radi seznanili z nekaj ključnimi izsledki raziskovanja na brezplačnem poldnevnem simpoziju, ki bo potekal

​ 

v četrtek, 23. 2. 2017, na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru

v modri sobi (pritličje).

 

Ciljna skupina so izobraževalne institucije s področja turizma in gostinstva vseh stopenj, naš namen in cilj pa sta slovenske izobraževalne institucije opogumiti k vnašanju te tematike v predavanja. Seveda se zavedamo, da so programi uradno odobreni in kurikulumi napisani – vemo pa tudi, da lahko znotraj njih sami odločamo o tem, čemu dajemo poudarke in da lahko določen odstotek zapisanih vsebin celo spremenimo. Verjamemo, da bomo lahko na simpoziju ponudili kopico zanimivosti, ki bodo vredne omembe v predavalnicah. Program bo obsegal:

 

​10.45 – 11.00 Registracija
11.00 – 11.45 Pridelava ekoloških živil – na primerih ponazorjena razlika med standardno in ekološko pridelavo mesa, mleka, sadja in žita
11.45 – 12.30 Certifikati ekoloških živil in kako dobro jih poznajo potrošniki (rezultati anketiranja); naj zaupamo, ali gre za goljufijo?
12.30 – 12.45 Odmor s kavo/čajem
12.45 – 13.30 Pravilna priprava ekološko pridelanih živil – kako, da ohranijo svojo vrednost?  Stanje znanja pri ponudnikih ekološke hrane (intervjuji)
13.30 – 14.15 Dobra praksa iz tujine: prof. dr. Nir Avieli[2], Izrael
14.15 – 14.45 Vprašanja in odgovori

 

Naš namen je opozoriti na pestrost in kompleksnost tega področja: gre za verigo od okolju in človeku prijazne pridelave, distribucije s čim nižjim ogljičnim odtisom, do certificiranja in na koncu primernih načinov priprave tako pridelane hrane. Opogumiti Vas želimo k iskanju rešitev, kako te vsebine vnesti v kurikulume pri čim več predmetih ter tako vzgojiti nove generacije turističnih strokovnjakov, ki bodo dojemali tematiko zdrave prehrane kot bistveni del trajnostno naravnane turistične ponudbe in odgovornega odnosa do gostov.

 

Število udeležencev na institucijo ni omejeno – veseli bomo čim večjega odziva.

​Prijazno vabljeni!


​Za več informacij: 

Prof. dr. Martina Bavec, FKBV                      

Prof. dr. Sonja Sibila Lebe, EPF


_____________________________________________________________________________________​


[1] Vodilna Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Ekonomsko-poslovna fakulteta, Fakulteta za turizem in visokošolsko središče Grm Novo mesto

*FKBV = Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede; **EPF =  Ekonomsko-poslovna fakulteta

[2] Prof. dr. Nir Avieli, predsednik izraelskega antropološkega društva, prihaja z univerze Ben Gurion iz Negeva.



 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Prijava