Na Fakulteti za naravoslovje in matematiko s prenovljeno specializirano eksperimentalno didaktično predavalnico
Datum objave: 7. 02. 2017

Predavalnica je bila posodobljena za potrebe izvajanja novega enovitega magistrskega dvopredmetnega pedagoškega programa »Predmetni učitelj«, ki se kot edini v Sloveniji izvaja na fakulteti.

 

Na Oddelku za fiziko Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru so za potrebe izvajanja novega enovitega magistrskega dvopredmetnega pedagoškega programa »Predmetni učitelj«, ki se kot edini v Sloveniji izvaja na fakulteti, slavnostno otvorili prenovljeno in posodobljeno specializirano eksperimentalno didaktično predavalnico in uredili pripadajoči laboratorij za raziskave poučevanja fizike. Predavalnica in laboratorij sta opremljena za izvajanje temeljnih akustičnih eksperimentov pri poučevanju naravoslovja in fizike z uporabo naprednih merilnih tehnik.


FNM_laboratorij_1.jpg

 

Na fakulteti za naravoslovje in matematiko (FNM) so lani pričeli z izvajanjem enovitega petletnega študijskega programa za bodoče učitelje biologije, fizike, kemije, matematike, računalništva in tehnike za poučevanje v osnovnih in večini srednjih šol. Program je še zmeraj edini tak v Sloveniji in se je uveljavil kot zelo primeren, saj ga nameravajo prevzeti tudi druge sorodne fakultete.

 

V Sloveniji je bila uveljavljena praksa, da študij za učitelje v osnovnih ali srednjih šolah skupaj traja 5 let in je razdeljen na dva dela: 3 ali 4 leta na prvi stopnji in potem še ustrezno število let na drugi stopnji. Tako razdrobljen dvostopenjski dvopredmetni študij ni smiseln, saj učitelji z zgolj prvo stopnjo v slovenskih šolah ne morejo učiti.

 

»Na FNM smo zato uvedli enovit petletni magistrski program PREDMETNI UČITELJ. Z združitvijo obeh stopenj smo med drugim odpravili zaključno delo po prvi stopnji in smiselno med seboj povezali dosedanje dvopredmetne programe predmetnih učiteljev biologije, fizike, kemije, matematike, računalništva in tehnike v enotni program. Študent lahko ob vpisu izbere poljubno dvopredmetno vezavo, enotnost programa pa omogoča tudi enostavnejše kasnejše prehode med posameznimi vezavami«, poudarja dekan Fakultete za naravoslovje in matematiko doc. dr. Mitja Slavinec in ob tem dodaja: »Program se je že prvo leto uveljavil kot zelo perspektiven. Odlične povezave z inženirskimi programi na FNM (biologija, ekologija z okoljevarstvom, fizika in matematika) pa diplomantom zagotavljajo dobre zaposlitvene možnosti, tudi izven izobraževalnih ustanov«.

 

Po končanem študiju se magistri profesorji lahko zaposlijo osnovnih in srednjih šolah. Z dopolnitvijo izobrazbe pa si lahko pridobijo tudi licenco za poučevanje predmetov Naravoslovje 6 in Naravoslovje 7 v osnovni šoli. Na fakulteti pa pripravljajo tudi možnost tri-predmetnega študija

 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava