Zinka Zorko, zaslužna profesorica Univerze v Mariboru, odlikovana z redom za zasluge
Datum objave: 13. 12. 2016

Predsednik republike Borut Pahor je odlikovanja ​podelil na slovesnosti v predsedniški palači. Odlikovanje je prejela tudi Zinka Zorko, zaslužna profesorica Univerze v Mariboru in redna članica SAZU.

 

Revija Acta Carsologica je bila z redom za zasluge odlikovana za izjemen prispevek k razvoju slovenskega in svetovnega krasoslovja ter uveljavljanju slovenske znanosti v svetu. Medaljo za zasluge je Urška Gallos dobila za prispevek h kulturni izmenjavi slovenske in madžarske literature ter​ zbliževanju duhovnega prostora obeh sosednjih narodov. Živa Gruden in Luigia Negro sta enako odlikovanje prejeli za prispevek k utrjevanju slovenske identitete v Benečiji oziroma Reziji. Ignacij Vojetu je z medaljo za zasluge odlikovan za življenjski prispevek k razvoju slovenskega zgodovinopisja in zasluge pri uveljavljanju ugleda Slovenije na kulturnem in znanstvenem področju, Zinka Zorko pa za izjemen prispevek k slovenski dialektologiji in utrjevanje mednarodnega ugleda slavistike, so sporočili iz urada predsednika republike.


Kot piše v obrazložitvi reda za zasluge, je Acta carsologica vodilna krasoslovna revija na svetu. Izhajati je začela pred 60 leti, ko so člani Inštituta za raziskovanje krasa v Postojni v svoji reviji poročali o svojem delu. Pozneje so se jim pridružili še drugi poznavalci krasa. 


 mediaspeed1756.jpg


​Zinka Zorko, zaslužna profesorica Univerze v Mariboru in redna članica SAZU, je danes najboljša poznavalka slovenskih koroških, štajerskih in panonskih narečij in govorov. Sodi v generacijo slovenskih slavistov, ki so utrdili temelje slovenske dialektologije. Svoja raziskovanja je usmerila tudi na druga narečna območja. Pomembna novost so bile njene raziskave medsebojnega vpliva posameznih ravni narečij v stiku s knjižno normo ter nemščino, madžarščino in hrvaško kajkavščino v 19. in 20. stoletju. Njeno delo je najboljši prikaz vitalnosti slovenske znanosti, ki odmeva tudi v mednarodnem prostoru, obenem pa dokaz enakovrednosti slovenščine kot jezika svetovne znanosti.

 

 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava