Na Univerzi v Mariboru smo s tekmovalnim srečanjem in sprejemom, počastili Leona Štuklja
Datum objave: 1. 12. 2016

V čast olimpioniku Leonu Štuklju, je v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja potekalo tekmovalno srečanje športnih ekip Univerze v Mariboru in sprejem za športnike, ki zastopajo Univerzo v Mariboru.

 

​Univerza v Mariboru je organizirala Tekmovalno srečanje, poimenovano po znamenitem olimpioniku Leonu Štuklju, ki je svojo najžlahtnejšo dediščino, medalje in priznanja zapustil Univerzi v Mariboru. Tekmovanje je potekalo v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja. Ker Univerzitetni športni center nosi njegovo ime, je dolžnost Univerze v Mariboru, da skrbi za ohranjanje njegovega spomina, predvsem z razvijanjem in spodbujanjem športnih aktivnosti med študenti in  zaposlenimi. Ob tem je rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar sprejel tudi športne ekipe, ki zastopajo Univerzo v Mariboru.


AT1_4077.jpg

 

Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar, ki je ob tem poudaril: »Zdrav duh v zdravem telesu je geslo, ki univerzalno poudarja pomen športa za zdrav razvoj telesa in uma. Ker je naša skrb za čim bolj usposobljene diplomante,  želimo po vzoru odličnih univerz skrbeti za večji pomen športa na Univerzi v Mariboru. Ponosni smo, da je veliko olimpijcev in svetovnih prvakov študiralo in še študira prav na naši univerzi. Naj  med posamezniki omenim olimpijske in svetovne prvake: Tino Maze, Petra Prevca, Filipa Flisarja, Lucijo Polavder in Primoža Kozmusa. Skratka vse bolj smo uspešni in želimo, da bi bilo tako še v naprej«.

 

Tokrat je potekalo srečanje s športnimi ekipami Univerze v Mariboru, od nogometašev, veslačev, plavalcev, odbojkarjev, do košarkarjev ter seveda tudi ženskih ekip. Pravkar so se študentje športniki vrnili z Euroijade, ki je potekala v Pragi v novembru z lepimi rezultati. Ženska odbojkarska ekipa je osvojila  3. mesto, košarkarska ekipia  4. mesto in nogometna ekipa Unverze v Mariboru 5. mesto.


AT1_4167.jpg

 

Oktobra smo na Univerzi v Mariboru ponovno oživeli veslaške regate na Dravi. Veslači Univerze v Mariboru so v težkih pogojih, saj je bilo že precej hladno,  osvojili prvo mesto in se tudi na mednarodnih tekmovanjih v tem letu uvrščali med prve.

 

Ekipa študentov – plavalcev Univerze v Mariboru se je v maju udeležila državnega univerzitetnega prvenstva v plavanju.  Ekipa, ki jo je vodil prof. Silvester Lipošek je osvojila kar 11 posamičnih medalj (7 zlatih, 3 srebrne in 1 bronasto) ter 2 srebrni medalji v štafetnem plavanju. Študent UM Erik Hren dosegel najboljši rezultat tekmovanja v moški konkurenci in študentka UM Kaja Perkovič je dosegla najboljši rezultat tekmovanja v ženski konkurenci. Na tekmovanju so naši tekmovalci (Hren, Modrič, Perkovič) dosegli 6 rekordov univerzitetnih tekmovanj.

 

Z začetkom novega študijskega leta so se ponovno pričele tekme v okviru Univerzitetne športne lige za prvaka Univerze v Mariboru, ki tradicionalno poteka pod okriljem Študentskega sveta UM. Letos v ligi tekmuje 34 fakultetnih ekip - fantje se med seboj lahko pomerijo v nogometu, košarki in odbojki, punce pa v odbojki. Vse tekme potekajo ob ponedeljkih in t​orkih popoldan v UŠC Leona Štuklja, prav tako se vsako leto tam odvija tudi finale.


Ob zaključku lanske sezone so na finalu meseca maja zmago v ženski odbojki domov odnesle punce iz Medicinske fakultete ter že tretje leto zapored ubranile naslov. Drugo mesto so zasedle punce iz PEF, tretje pa so bile študentke Filozofske fakultete. Med študenti so najboljši odbojkarji postali fantje iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), druga je bila ekipa iz Pedagoške fakultete, tretja pa iz Ekonomsko-poslovne fakultete. V košarki so slavili strojniki, drugi so bili medicinci, tretji mesto pa so zasedli FERI-jevci. V zadnji tekmi večera – nogometnem finalu – sta se pomerili ekipa FKKT in ekipa EPF. Slednjim je uspelo in kemiki so s 3:0 morali priznati poraz. Tretje mesto so zasedli nogometaši iz Pedagoške fakultete. Z veseljem in zanimanjem že pričakujejo letošnjo končnico lige.


AT1_4250.jpg

Dan Leona Štuklja je Univerza v Mariboru letos organizirala prvič.  November je namreč mesec, ko se je rodil in umrl naš znameniti olimpionik Leon Štukelj. Prihodnja leta želimo na ta dan prirediti še več športnih tekmovanj in pripraviti še kakšno aktualno razpravo na temo športa na univerzah. 

 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava