Univerza v Mariboru po Timesovi lestvici tudi letos najboljša slovenska univerza
Datum objave: 23. 09. 2016

​ logotip-UM.png  the-wur-logo.jpg

    

Univerza v Mariboru se je na lestvici »Times Higher Education World University Rankings« (THE) v letu 2016-2017 uvrstila med 600 najboljših univerz na svetu in tako tudi letos zasedla prvo mesto med slovenskimi univerzami. Timesova lestvica ocenjuje, kako univerze uresničujejo svoja temeljna poslanstva na področjih poučevanja, raziskavanja, vpliva njihove  znanstveno-raziskovalne in umetniške dejavnosti, prenosa znanja v gospodarstvo in mednarodne vpetosti. V razvrščanje je bilo vključenih več kot 1.200 najboljših svetovnih raziskovalnih univerz, ki jih je Times povabil k sodelovanju, podatke o 980 uvrščenih univerzah pa je objavil ta teden. Med njimi sta tudi Univerza v Mariboru in Univerza v Ljubljani.

 

»Rezultati Timesove lestvice potrjujejo to, da je Univerza v Mariboru kvalitetna univerza. Postajamo osrednja razvojna institucija, ki se povezuje z gospodarstvom in skupaj s partnerji ustvarjamo center trajnostnega razvoja širše regije. Naši visokošolski učitelji, raziskovalci in drugi zaposleni, predvsem pa naši študenti delajo dobro in kvalitetno. Zato se želim ob tej izjemno pozitivni novici zahvaliti vsem, ki so prispevali svoj pomemben del v mozaik tega našega uspeha. Naj nam je to vzpodbuda za še boljše delo v prihodnje«, je po objavi rezultatov povedal rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar.

 

Revija Times Higher Education od leta 2004 objavlja seznam najboljših univerz na svetu, ki je pripravljen na osnovi zelo obsežne analize Timesove baze podatkov, mednarodne ankete o ugledu posameznih univerz in podatkov iz baze Elsevier Scopus. Pri ocenjevanju Times upošteva 5 ključnih kriterijev, od katerih vsak predstavlja temelj odličnosti visokošolskega izobraževanja: poučevanje, raziskovanje, vpliv objavljanjih del, prihodki iz sodelovanja z industrijo in mednarodnega sodelovanja. Kriteriji se prepletajo v naslednjih razmerjih: poučevanje 30 %, raziskovanje 30 %, citati 30 %, mednarodna vpetost 7.5 % in prihodek iz gospodarstva 2.5%.

 

Univerza v Mariboru je na Timesovi lestvici 2016-2017 med 600 najboljšimi univerzami na svetu in je tudi letos pred Univerzo v Ljubljani, ki se je uvrstila v skupino univerz med 601.-800. mestom. V letošnjem letu so se razen za poučevanje izboljšale ocene vseh drugih kazalnikov kakovosti Univerze v Mariboru.

 

Tabela: Primerjava ocen posameznih kazalnikov UM za leti 2015-2016 in 2016-2017

1.jpg

 

Primerjava rezultatov Univerze v Mariboru z ocenami univerz v Ljubljani, Gradcu, Zagrebu in Beogradu potrjuje, da ima Univerza v Mariboru zelo dobro oceno na področju citatov in je najslabša pri poučevanju.

 

Tabela: Primerjava ocene UM z ocenami univerz v Ljubljani, Gradcu, Dunaju, Zagrebu in Beogradu

2.jpg

 

Podobno razmerje nam pokaže tudi primerjava z vsemi univerzami, ki so se uvrstile na Timesovo lestvico najboljših univerz.

 

Tabela: Grafični prikaz ocen UM v primerjavi z ocenami vseh univerz za leto 2016-2017 (Vir: THE)

3.jpg

​ 

 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava