Raziskovalci Fakultete za varnostne vede so prispevali k razvoju situacijskoakcijske teorije o prestopniškem vedenju
Datum objave: 21. 06. 2016

​V mestni hiši v Stockholmu, kjer podeljujejo Nobelove nagrade, je 15. Junija 2016 potekala podelitev Stockholmske nagrade za kriminologijo, ki velja za eno izmed najprestižnejših nagrad za raziskovalno delo na področju svetovne kriminologije. Prejemniki letošnje nagrade so bili trije – Travis Hirschi (avtor generalne teorije o kriminaliteti), Cathy Spatz Widom (raziskovalka na področju zanemarjanja otrok) in Per-Olof Wikström z Univerze v Cambridgeu, VB (avtor situacijsko akcijske teorije o dinamiki prestopništva mladih).


 Prejemniki nagrad-Stockholm!.jpg

V raziskavi PADS+, ki jo je vodil Per-Olof Wikström, so od leta 2009 dalje sodelovali tudi raziskovalci Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru (Gorazd Meško, Peter Umek, Matevž Bren in Eva Bertok), ki so opravili študijo na vzorcu 818 mladih v osnovnih in srednjih šolah v starosti dvanajst in šestnajst let. Poleg tega so izvedli tudi intervjuje o preživljanju prostega časa. Podatke iz slovenske študije (The Slovenian Study of Parental Monitoring and Adolescent Delinquency - SPMAD) so primerjali z rezultati študij v drugih državah (Avstrija, Belgija, Nemčija, Španija, Velika Britanija). 

 

Sodelovanje v projektu, ki ga je vodil Per-Olof Wikström, je bila tudi prva priložnost za mlado fakulteto mariborske univerze, da sodeluje pri razvoju kriminološke teorije v mednarodnem okolju. Rezultati raziskovanja raziskovalcev Fakultete za varnostne vede v okviru te študije niso številni, so pa odlični. Rezultati slovenskega raziskovanja v okvkru PADS+ študije so objavljeni v ameriški reviji Journal of Criminal Justice (Hietenlehner, Pauwels in Meško, 2015), ki je bila leta 2015 revija z najvišjim faktorjem vpliva na področju kriminologije in penologije, v reviji Britanskega kriminološkega združenja British Journal of Criminology (Hirtenlehner, Pauwels in Meško, 2014) in v reviji Max Planck inštituta za mednarodno primerjalno kazensko pravo (Freiburg)  Monatsschrift für Kriminologie und Strafrechtsreform (Meško, Hirtenlehner in Bertok, 2015).


 IMG_5911.JPG


Poleg te raziskave so raziskovalci Fakultete za varnostne vede sodelovali tudi v podobni raziskavi, ki so jo vodili nemški raziskovalci (YOUPREV), ki je dala podobne rezultate kot raziskovanje v okviru projekta PADS+ in razvoja situacijsko akcijske teorije. 

 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava