Izredni profesor dr. Matjaž Debevc imenovan v ekspertno skupino
Datum objave: 27. 05. 2016

​Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (UM), Inštitut za medijske komunikacije s ponosom objavljata imenovanje izr. prof. dr. Matjaža Debevca v ekspertno skupino za dostopnost (tehnologije in uporaba znakovnega jezika) v Svetovni zvezi gluhih (angl. World Federation of the Deaf – WFD).Svetovna zveza gluhih je mednarodna nevladna organizacija, ki zastopa okrog 70 milijonov ljudi po vsem svetu. Organizacija, v katero je vključenih 132 držav, je zadolžena za zaščito in podporo pravic gluhe skupnosti tako v razvitih kot tudi v razvijajočih državah, za promocijo izobraževanja gluhih, za njihovo kulturo in pravno zaščito. Je priznana tudi s strani Združenih narodov kot uradna organizacija, ki tvori del Združenih narodov za globalno zaščito človekovih pravic in enakosti.


Kot član ekspertne skupine, ki je zadolžena za uporabo tehnologij za gluhe uporabnike znakovnega jezika, izr. prof. dr. Matjaž Debevc svetuje in vodi revizije obstoječih dokumentov Svetovne zveze gluhih, kot so določila, deklaracije, komentarji za druge organizacije, kot so Združeni narodi, WHO, UNESCO, UNICEF, Evropsko komisijo, Evropski parlament, in druge svetovne humanitarne organizacije. Prav tako eksperti pomagajo pri delu mednarodne telekomunikacijske zveze ITU (Sektor za telekomunikacije ITU-T) ter skrbijo za promocijo in osveščanje javnosti o uporabi tehnologij za gluhe uporabnike znakovnega jezika. Izr. prof. dr. Matjaž Debevc bo deloval kot ekspert najmanj do 31. decembra, 2019.

slika_mala.jpg

Kot član Inštituta za medijske komunikacije izr. prof. dr. Matjaž Debevc že več kot 15 let uspešno pomaga gluhi skupnosti v Sloveniji in v Evropi s pomočjo razvoja tehnoloških orodij za spremljanje znakovnega jezika na svetovnem spletu ter izobraževalnih spletnih mest, prilagojenih za gluhe in naglušne. Za svoje delo na tem področju je prejel tudi nekaj mednarodnih nagrad.
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava