TEDEN ZDRAVJA 2016
Datum objave: 30. 03. 2016

banner2.png

Na Študentskem svetu Univerze v Mariboru že tradicionalno skrbimo, da vam, študentom in študentkam, približamo pomembnost zdravja ter zdravega življenja. Z raznimi športnimi aktivnostmi se za to trudimo tekom celega študijskega leta, še posebej intenzivno pa v tednu, ko obeležujemo svetovni dan zdravja (7. april).

 

​Kot vsako leto, smo tudi letos pripravili zelo pester in raznolik program, s katerim vas želimo spodbuditi k aktivnejšemu preživljanju prostega časa, vzdrževanju telesne kondicije in razvijanju pozitivnega odnosa do zdravega načina življenja. Vse aktivnosti so brezplačne, na nekatere pa je zaradi omejitve mest potrebna predhodna prijava. Opis posamezne aktivnosti lahko preberete nadaljevanju članka!


Datum in čas

Aktivnost

Lokacija

 Prijava

ponedeljek, 4. 4. ob 15.00

Rugby

Travnata ploščad pri UŠC Leona Štuklja

Dogodek je žal odpovedan. Hvala za razumevanje!

ponedeljek, 4. 4. ob 15.00

Kakšna je pravilna fitnes vadba?

Fitnes na prostem ŠD

Prijava

ponedeljek, 4. 4. ob 16.00

Fit & fun mini trampolin

Plesna šola Rolly

Prijava ni več možna, saj so vsa mesta zasedena!

ponedeljek, 4. 4. ob 17.00

Fit & fun mini trampolin

Plesna šola Rolly

Prijava ni več možna, saj so vsa mesta zasedena!

torek, 5. 4. ob 14.00

Ultimate frizbi

Travnata ploščad pri UŠC Leona Štuklja

Dogodek je žal odpovedan. Hvala za razumevanje!

torek, 5. 4. ob 15.30

Zorbing

UŠC Leona Štuklja

Prijava

torek, 5. 4. ob 19.00

Samoobramba za ženske

Borilnica v UŠC Leona Štuklja

Prijava ni več možna, saj so vsa mesta zasedena!

sreda, 6. 4. ob 12.00

Plavanje

Pristan

 Prijava

sreda, 6. 4. ob 15.00

Bistvo je očem nevidno
(posvet o prednostih ekološke hrane za zdravje)

Avditorij Medicinske fakultete UM

 Prijava

sreda, 6. 4. ob 17.00

Maraton aerobike

UŠC Leona Štuklja

 /

sreda, 6. 4. ob 19.00

Plezanje za začetnike

UŠC Leona Štuklja

Prijava ni več možna, saj so vsa mesta zasedena!

četrtek, 7. 4. ob 11.00

Ples ob drogu

Center plesa

Prijava ni več možna, saj so vsa mesta zasedena!

četrtek, 7. 4. ob 15.00

Delavnica: Hitre in zdrave malice za na pot z vlogerko zdravega načina življenja AnjaSuska

Podreccina dvorana, Rektorat UM

 Prijava

četrtek, 7. 4. ob 15.00

BMX kolesarstvo

BMX poligon Maribor

Dogodek je žal odpovedan. Hvala za razumevanje!

petek, 8. 4. ob 17.00

Joga

Dvorana za aerobiko v UŠC Leona Štuklja

 Prijava


 • KAKŠNA JE PRAVILNA FITNES VADBA?

Pred slabim letom so Študentski domovi UM postali bogatejši za novi športni park s sodobnimi fitnes napravami na prostem. In kaj koristijo naprave, če jih ne znamo pravilno uporabljati?

f5e1faa9d9d74da819027357ab33ff36 

V sodelovanju s podjetjem Proteini.si, bo v ponedeljek, 4. aprila od 15. ure naprej v Športnem parku ŠD potekala predstavitev pravilne fitnes vadbe. Na voljo bo trener, ki bo z veseljem odgovoril na vaša vprašanja ter vam pokazal pravilno in koristno vadbo na napravah. Prav tako bo možno degustirati proteinske šejke, čokoladice, izotonike, palačinke ipd..

V primeru dežja je vadba prestavljena v fitnes UŠC Leona Štuklja.

Število udeležencev ni omejeno, prosimo pa za informativno prijavo tukaj.

 • RUGBY

“Rugby je šport, ki ima nekaj stoletij dolgo tradicijo ter se je v zadnjem stoletju razvijal predvsem za zidovi prestižnih evropskih univerz, kjer se je osnoval etični kodeks igre in športnega življenja. Cilj ekipe petnajstih mož je, da s kombinacijami podaj, teka z žogo in brcanja, ovalno usnje položijo v polje za zadetek, ki se nahaja na drugi strani igrišča. Pri tem se lahko igralci poslužujejo mnogih načinov zaustavljanja nasprotnika, a vsako rušenje mora biti izvedeno varno in odgovorno. Žoga se v 80 min igre lahko podaja le nazaj in ne sme pasti naprej – naprej se lahko le brcne. Zmaga ekipa, ki s kombinacijo uspešnih polaganj in strelov na poseben gol osvoji večje število točk.”

Vas je opis pritegnil? Pridružite se fantom iz Rugby kluba Maribor na brezplačnem uvodnem treningu!Dobrodošli prav vsi – treningi so prilagojeni vsakemu posamezniku in njegovim zmožnostim, najboljša stvar pa je, da za treniranje z nami ne potrebujete nobene posebne opreme. Vse kar potrebujete je volja, kratke hlače, kratka majica in primerna obutev (kopačke ali športni copati).

rugby 

Aktivnost bo potekala v ponedeljek, 4.4.2016 od 15. ure naprej na travnati ploščadi pri UŠC Leona Štuklja. V primeru dežja trening odpade.

Število udeležencev ni omejeno, prosimo pa za informativno prijavo tukaj.

 • FIT & FUN MINI TRAMPOLIN

Mini trampolin je dinamičen, intenziven in zabaven program vadbe za pospešeno zmanjševanje telesne maščobe in izboljšanje kondicije. Ta program rekreativne vadbe je zelo zdrav način vadbe, ker za razliko od trdih tal, zmanjša šok pristanka in tako preventivno ščiti naše sklepe, prav tako pa izboljšuje koordinacijo in ravnotežje telesa, deluje na srce in ožilje, stimulira hrbtenico in metabolizem in še marsikaj druga koristnega! Potrebujete le športna oblačila in že lahko skačete – posebna obutev ni potrebna.

trampolin 

Plesna šola Rolly je ekskluzivni ponudnik te vadbe v Mariboru in v okviru Tedna zdravja, se treninga lahko udeležite brezplačno – v ponedeljek, 4. aprila ob 16. uri ali 17. uri. Število udeležencev na posamezen termin je omejeno, zato prosimo, da se prijavite (prijava za termin ob 16h ; Prijava za termin ob 17. uri ni več možna, saj so vsa mesta zasedena!).

 • ULTIMATE FRIZBI

Ultimate frizbi je atraktiven ekipni šport, ki predstavlja kombinacijo neprestanega gibanja, atletske vzdržljivosti in tehnike podajanja frizbija. Igra se na zeleni površini, kjer sedemčlanska ekipa igralcev skuša s podajanjem disk (frizbi) spraviti do nasprotnikove končne cone, ga v njej ujeti in tako doseči točko. Njegova posebnost je tudi sistem sojenja, saj se igra brez sodnikov, in t.i. Spirit Of The Game (SOTG ali duh igre). Ta spodbuja igralce k fairplayu in jih uči, da ohranijo trezno glavo in odreagirajo pošteno tako do sebe kot do nasprotnika.

ultimate2 

Vabljeni, da se pridružite članom Športnega društva Ultimate frisbee Maribor, v torek, 5.4.2016 na travnati ploščadi pri UŠC Leona Štuklja, kjer boste izvedeli več o samem športu in igri ter se tudi sami preizkusili. V primeru dežja aktivnost odpade!

Prosimo, da se prijavite tukaj.

 • ZORBING
image3 

Body zorbing je zabavna in sproščujoča športna aktivnost primerna za vse generacije. »Oblečeni« v žogo lahko tečete, se zaletavate, delate prevale, igrate nogomet, … ter se pri vsem skupaj varno in zagotovljeno zelo zabavate. Za boljšo predstavo kako vse skupaj poteka si oglejte predstavitveni video.

Aktivnost bo potekala v torek, 5. aprila od 15.30 ure naprej v UŠC Leona Štuklja. Število udeležencev je omejeno, zato prosimo, da se prijavite tukaj.

 • SAMOOBRAMBA ZA ŽENSKE

V torek, 5.4. 2015 ob 19.00 uri  bo v prostorih borilnice v UŠC Leona Štuklja potekal kratek tečaj samoobrambe za ženske. Tečaj bo trajal 90 minut, število udeležencev je omejeno na 16 ljudi (parno število je potrebno zaradi lažje izvedbe). Tečaj je namenjen spoznavanju osnovnih tehnik samoobrambe, vodila pa ga bo izkušena trenerka.

Prijava ni več možna, saj so vsa mesta zasedena!

resized_Samoobramba-014 

 • PLAVANJE

V sodelovanju s Športnimi objekti Maribor v sredo, 5.4. od 12. – 15. ure organiziramo brezplačno plavanje v Kopališču Pristan. Študenti, ki se boste predhodno prijavili TUKAJ, se javite na recepciji in imeli boste brezplačen vstop v kopališče ter eno uro prostega plavanja v olimpijskem bazenu.

60_019 

 • BISTVO JE OČEM NEVIDNO (posvet o prednostih ekološke hrane za zdravje)

Program dogodka si lahko ogledate tukaj.

12565439_253068991694975_2956824784955248995_n 

 • MARATON AEROBIKE

V naš pester in zdravo obarvan teden, smo dodali tudi vedno dobro obiskan maraton aerobike, ki ga organiziramo kot sprostitev pred izpitnim obdobjem. Različne brezplačne aerobno-plesne vadbe bodo potekalev sredo, 6. aprila od 17.00 pa vse tja do poznih večernih ur. Za tiste najbolj vzdržljive, ki bodo obiskali vse vadbe, smo pripravili tudi manjše nagrade.

resized_IMG_1128 

Razpored vadb:

17.00: Saša ~ PILATES

17.45: Dragana ~ AERO MIX

18.30: Vita ~ ZUMBA

19.15: Suzana ~ SHOW DANCE & STRETCHING

20.00: Danijela ~ CARDIO FIT

20.45: Matic ~ HIP-HOP

21.30: Petra ~YOGALATES

 • PLEZANJE ZA ZAČETNIKE

V sredo, 7.4. 2015 ob 19.00 uri organiziramo plezanje po plezalni steni v UŠC Leona Štuklja. Prisotni profesionalci bodo skrbeli za pravilno izvedbo in prikazali tehnike športnega plezanja. Plezanje je namenjeno vsem – tistim, ki že imajo nekaj izkušenj, predvsem pa začetnikom, ki se s plezanjem še niso srečali.

Prijava ni več možna, saj so vsa mesta zasedena!

resized_MaratonAerobike-077 

 • PLES OB DROGU

»Pole dance oz. ples ob drogu je sodobna umetniška disciplina, ki povezuje ples in gimnastiko, pri čemer plesalka s pomočjo vertikalnega droga izvaja različne plesne prvine. Ples ob drogu zahteva gibčnost, vzdržljivost in kar nekaj fizične moči. Nauči pa se ga lahko vsaka ženska, ki ima pravo mero motivacije in vztrajnosti.«

resized_IMG_3059 

V četrtek, 7.4. 2015 ob 11.00 uri, se lahko brezplačno udeležite predstavitvenega treninga plesa ob drogu. Za vas bo trening vodila članica Pandora – Art of Pole skupine, ki deluje v okviru KD Center plesa. Trening bo potekal v prostorih KD Center plesa, Tkalski prehod 7, Maribor. Trening traja 90 minut in obsega ogrevanje, učenje elementov na drogu in koreografije ter ohlajanje. Vadba je namenjena vsem, ki imajo radi raznoliko, zabavno in intenzivno vadbo. Število udeležencev je omejeno na 20 ljudi.

Prosimo, da se prijavite tukaj.

 • DELAVNICA: Hitre in zdrave malice za na pot z vlogerko zdravega načina življenja AnjaSuska

Vlogerka AnjaSuska bo v četrtek, 7.4.2016, ob 15. uri z nami delila praktične nasvete ter preproste ideje za zdrave malice. Skupaj bomo preizkusili nekaj hitrih receptov, poiskali alternative vsakdanjim pregreham ter odšli domov nasmejani in motivirani za nove, zdrave podvige. Delavnica bo potekala v Podreccini dvorani na Rektoratu UM (Slomškov trg 15).

12294682_1233669519995930_6246728106561091416_n 

Prosimo, da se na delavnico prijavite tukaj.

 • BMX KOLESARSTVO

Aktivnost bo potekala v četrtek, 8.4. od 15. ure naprej na BMX poligonu Maribor. Člani Športnega društva BSX racing team bodo predstavili BMX kolesarstvo, ogledali si boste lahko uradni trening, kjer bo predstavljeno kako se tekmovalci pripravljajo na tekmovanja ter se na koncu z BMX kolesom tudi sami preizkusili na progi.

Število udeležencev ni omejeno, prosimo pa za informativno prijavo tukaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

 • JOGA

Pester teden bomo zaključili sproščeno – z jogo. Vadba bo potekala v petek, 8.4.2015 od 17h naprej v UŠC Leona Štuklja.

resized_JogaProtiStresu-023 

Delavnico bo vodil dr. Dejan Dinevski, predavatelj na UM ter predsednik društva Joga v vsakdanjem življenju Maribor in že 25 let aktivno poučuje jogo in meditacijo. Spoznali bomo, da ima joga dobrodejne učinke za študente in za uspešen študij, saj dosežemo globoko sprostitev in umirimo um, pripomore tudi k obvladovanju stresa.

Za podporo pri projektu “Teden zdravja 2016” se zahvaljujemo:

sponzorji2 

 

Se vidimo v “Tednu zdravja”!

Foto: arhiv šsum ali spletne strani sodelujočih

 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Prijava