​Mladi so gonilo razvoja v Sloveniji!
Datum objave: 19. 02. 2016

»Pet litrov vode popije povprečno vsak posameznik v dveh dneh, prav toliko vode zavržemo z enim splakovanjem straniščne školjke«, tako so svojo predstavitev začela dekleta, ki so predstavila koncept suhega javnega stranišča. S svojim konceptom, ki je okolju prijazen in celovito rešuje problem odpadkov, so prepričale številčno publiko in strokovno komisijo na zaključnem dogodku projektov Demola Slovenia.


DSC_5855.JPG

Omenjena rešitev je le ena izmed desetih, ki smo jih slišali na dogodku, le-te so rezultat tri in pol mesečnega dela študentov Univerze v Mariboru in Univerze v Ljubljani. Multidisciplinarne ekipe so iskale in razvijale rešitve na probleme, ki so jim jih podala podjetja in druge organizacije kot so Hidria rotomatika d.o.o., Cestel d.o.o., Zavod mOBILNO TO GO, Inštitut IRNAS, Hotel Betnava ter drugi.

DSC_5817.JPG

Projektne ekipe so se odlično znašle na odru in uspešno predstavile svoje rešitve. Med najbolj zanimive sodijo samooskrbna mobilna bivalna enota, suha javna stranišča, sistem merjenja teže vozil v gibanju ter stroj za mešanje keramične paste namenjene 3D tiskanju. Vse govore in rešitve je ocenila strokovna komisija, ki je ob koncu tudi razglasila zmagovalce. Strokovno komisijo so sestavljali dr. Karolina Babič (CAAP), Matej Stevanovič (Ljubljanski univerzitetni inkubator), Primož Zupan (Halcom), Igor Kos (Mestna občina Maribor), Jure Verhovnik (Tovarna podjemov) ter dr. Ilija Jolevski (Univerza Sv. Kliment Ohridski, Makedonija).


Zmagovalni trije projekti ter njihovi člani:

1. Dry toilets for public places – v sodelovanju zavodom mOBILNO TO GO – inštitut za razvoj trajnostnih rešitev
Tjaša Zimšek, Barbara Ulčar, Marina Ristič, Aroa Galan Martin

2. Off grid sustainable small living units - v sodelovanju s podjetjem MOBILNO TO GO
Matic Ledinek, Vid Lešič, Rok Murko, Žiga Judar, Vladimir Bohinc, Krzysztof Wereda

3. New concepts for detecting vehicle axes in motion – v sodelovanju s podjetjem CESTEL d.o.o.
Luka Ekart, Vita Lipnik, Miha Kebe, Tobi Škofič, Wojciech Stepniak

DSC_5875.JPG


Tako se je zaključila še ena sezona razvojnih projektov Demola Slovenia, ki je bila doslej največja po številu študentov; sodelovalo jih je več kot 70. Projektne skupine lahko na tem mestu, v kolikor je projektni partner zainteresiran, prodajo licence za svojo rešitev, ali pa svoje delo nadaljujejo v predinkubatorju Tovarne podjemov in Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja.

 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava