Uspeh diplomantov Univerze v Mariboru
Datum objave: 21. 01. 2016

​Ekipi študentov Univerze v Mariboru dosegli izvrstni mednarodni podjetniški uspeh. Ekipa Equleyes, ki jo sestavljajo trije študenti FERI UM so zmagali na odmevnem programerskem tekmovanja TechCrunch Disrupt v Londonu. Podjetniška ekipa Revell, ki jo sestavljajo trije študenti FERI UM in študent EPF UM pa je prejela investicijo ameriškega sklada tveganega kapitala v višini 2 milijona dolarjev.


Podjetje Reveel je tik ob zaključku leta iz strani ameriškega sklada tvegana kapitala pridobilo investicijo v višini 2 milijona ameriških dolarjev. Jedrna ekipa podjetja, ki jo sestavljajo trije diplomanti FERI UM: Aljaž Andrejaš, Matija Vrbovšek in Rok Ajdnik ter Kristijan Pukšič, ki je magistriral na Ekonomsko – poslovni fakulteti UM, so ugleden sklad iz Silicijeve doline prepričali z rešitvijo za prepoznavanje predmetov znotraj video ter print vsebin. Razširjena ekipa sicer šteje devet članov. ​

Rešitev deluje tako, da uporabnik obrne kamero mobilnega telefona proti želeni vsebini in takoj dobi dodatne informacije o predmetih in vsebini, ki jih v danem trenutku vidi.

reveel---fb.jpg

”Investicija, ki smo jo prejeli s strani investicijskega sklada iz Silicijeve doline, nam omogoča hitrejšo rast, zaposlitev potrebnega kadra ter hitrejše pridobivanje novih strank. Namenili jo bomo predvsem za zaposlitve novih programerjev, dizajnerjev oz. tehničnega kadra v Sloveniji ter prodajnega kadra, ki bo stacioniran v ZDA.” je ob uspešnem zaključku pogajanj in podpisu pogodbe za dva milijona dolarjev težko investicijo povedal Aljaž Andrejaš, direktor in soustanovitelj start-upa Reveel.

Več o uspehu podjetja najdete v članku portala Start:up Maribor​.Skupina EqualEyes je v mesecu decembru zmagala na londonskem TechCrunch Disruptu. Soustanovitelji podjetja Equaleyes Luka Topolovec, Tine Poštuvan in Blaž Magdič, diplomanti FERI UM, so decembra v Londonu na eminentnem programerskem tekmovanju TechCrunch Disrupt premagali svetovno elito. Žirijo Disrupt Hackathona so prepričali z aplikacijo oz. rešitvijo FreeMe za pomoč žrtvam trgovine z belim blagom.

freeme_photo.jpg

Rešitev FreeMe naslavlja globalni problem trgovine z belim blagom. Žrtvam teh okoliščin omogoča, da pomoč policista prikličejo s pritiskom na gumb na avtomatih za higienske vložke, ki so nameščeni na javnih straniščih. Po pritisku na gumb aplikacija FreeMe kreira profil žrtve, skupaj s fotografijo in podatki o času, lokaciji, spolu in starosti, ter ga deli s policijo. Sočasno osebi, ki je v stiski, iz avtomata postreže s higienskim vložkom z diskretno vgrajenim oddajnikom, ki policista, ki se znajde v bližini (denimo na mejnem prehodu) s posredovanjem profilnih podatkov obvesti, da se v njegovi bližini nahaja oseba, ki potrebuje pomoč.

"Aplikacija je izšla iz razmišljanja o tem, kakšen je lahko naš prispevek k boljšemu svetu v času aktualnih kriz, kot sta begunski val oziroma vojna v Siriji, ki še dodatno povečuje število ljudi v stiski in s tem razpihuje možnost okoriščanja na njihov račun. Aplikacijo FreeMe zato želimo ponuditi v javno dobro oz. jo dati na razpolago organizacijam, pa tudi vladam, ki skušajo reševati problem trgovine z ljudmi, in jim pri tem nuditi vso potrebno tehnično podporo,” je ob prejetju nagrade povedal Luka Topolovec, direktor start-upa Drugi vid, ki v Londonu deluje pod imenom EqualEyes Solutions.

Več o uspehu EqualEyes so zapisali v članku​ Start:up Maribor​.

Več informacij o aplikaciji lahko najdete na spletni strani.

Obe ekipi sta tudi članici Tovarne podjemov, kjer so kot vedno aktivni in podpirajo študentske podjetniške pobude, zato spodbujamo ambiciozne študente UM, da pri njih poiščejo pomoč.

Obema ekipama iskrene čestitke tudi v našem imenu!
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava