Filmski večer Student Cuts
Datum objave: 21. 12. 2015

Student Cuts mesečni filmski večeri so v kinu Udarnik že stalnica. Večere pripravljajo organizatorji filmskega festivala Student Cuts, ki se odvije enkrat letno, prav tako v Kinu Udarnik. Na filmskih večerih so predvajani najboljši filmi prejšnje sezone filmskega festivala.


Organizatorji so s predvajanjem filmskih večerov v kinu Udarnik pričeli lansko leto, pred tem so predvajanja potekala na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Za zamenjavo lokacije so se odločili predvsem zato, ker so si želeli na dogodke privabiti več ljudi. Ker je kino Udarnik prostor z bogato zgodovino in je skozi leta skrbel za razvoj filmske in kulturne scene v  Mariboru, je bilo sodelovanje z njimi logična odločitev. Filmski večeri so tako v preteklih dveh letih doživeli izreden razvoj. Število obiskovalcev narašča iz meseca v mesec, tako je iz začetih dvajsetih naraslo na prej nepredstavljivih 120. Prav tako se spreminja kakovost in sporočilnost predvajanih filmov, saj tudi festival dobiva vedno večje mednarodne razsežnosti.


Kino Udarnik, prostor, ki združuje ljubitelje alternative in želi ponovno prebuditi kulturno dogajanje v Mariboru, je na presenečenje organizatorjev v mesecu novembru in decembru pokal po šivih. Zadnjih filmskih večerov se je udeležilo okoli 120 obiskovalcev, med katerimi je bilo tudi veliko Erasmus študentov.


Okoli 130 obiskovalcev, si je lahko na decembrskem filmskem večeru ogledalo 10 filmov mladih filmskih ustvarjalcev, ki so jih s pomočjo zgodb popeljali skozi prostor in čas. Pot je gledalce vodila vse preko Skandinavije, ki nam jo je predstavila zmagovalka letošnjega filmskega festivala Student Cuts, po izboru občinstva, Maruša Puhek v filmu »22 days in Scandinavia« do Iraka, kjer smo spoznali zgodbo Sirije in Sirijcev. Na kratko so se gledalci ustavili tudi v Mariboru, kjer so spoznali zgodbo Vodnega stolpa, ki je nastala s pomočjo računalniške animacije ter do Festivala Lent in vsega, kar se dogaja v zaodrju enega večjih festivalov v Sloveniji.


Filmski festival Student Cuts se že vse od svojega začetka trudi navdušiti ter dati priložnost mladim filmskim ustvarjalcem ter jim ponuditi prostor, kjer se lahko predstavijo širši publiki.  Cilj ekipe je vseskozi tudi tesneje sodelovati s srednjimi šolami in prav sodelovanje s Srednjo šolo za oblikovanje Maribor je naše prvo večje sodelovanje ter uresničitev zadanih ciljev. Obisk dijakov omenjene srednje šole je dober način, kako mlade navdušiti nad filmsko produkcijo ter jim pokazati, da obstajajo dobri alternativni filmi, ki se lahko posnamejo brez velikih finančnih sredstev. Kar je potrebno sta le ideja, dobra ekipa ter veliko volje in motivacije.


 

 


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava