Uspeh študentov FKKT
Datum objave: 10. 06. 2015

Študenta 2. letnika druge bolonjske stopnje Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, Tibor Kuna in Božidar Aničić, sta zmagovalca letošnjega natečaja Eurecha 2015. Naslov zmagovalne naloge je »Provision of fascilities«. Študenta sta zmagala drugič zapored, kar se je zgodilo prvič v desetletni zgodovini tekmovanja.


Eurecha (The European Committee for the Use of Computers in Chemical Engineering Education) je ustanovljena leta 1976 z namenom razširjanja uporabe računalnikov pri poučevanju kemije in kemijske tehnologije. Več  informacij o organizaciji je dostopno na naslednji povezavi http://bari.upc.es/eurecha/.


Razglasitev zmagovalcev je potekala na združeni mednarodni konferenci PSE 2015/Escape–25, ki je potekala od 31.5. do 4.6. v Kopenhagnu, na Danskem. Konferenco je organizirala svetovno priznana tehniška univerza Danske (DTU), pokrivala pa je področja kot so modeliranje, numerične analize in simulacije, matematično programiranje (optimizacije), sinteza produktov in procesnih omrežij, ipd.


Letošnja naloga je bila povezana z načrtovanjem manjšega mesta bogatega z rezervami surove nafte. V poročilu so zajeti procesi pridobivanje energije, čiščenja in pridobivanje vode, kot tudi pridobivanja gnojila. Glavna ideja je bila oskrba celotnega mesta (elektrika, voda, hrana, transport) z uporabo novo odkritih zalog surove nafte kot glavnega vira energije. Hkrati je bilo potrebno upoštevati varstvo okolja, integracijo posameznih procesov in uporabiti čimveč obnovljivih virov energije za postopno zmanjšanje odvisnosti od neobnovljivih virov energije.


DSC_0905.JPG

DSC_0948.JPG

DSC_1030-2 (1).jpg


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava