Nov datum predvidene izstrelitve nanosatelita Trisat
Datum objave: 2. 07. 2020
trisat-znak (002).png


Potem, ko je bila izstrelitev rakete VEGA in s tem tudi satelita TRISAT, v zadnjih dveh tednih večkrat preložena zaradi močnih višinskih vetrov, so danes sporočili nov predviden datum izstrelitve.

Izstrelitev so preložili na 17. avgust, ko pričakujejo, da naj bi bile vremenske razmere nad izstreliščem v Francoski Gvajani bolj ugodne.

Kot je pojasnil vodja projekta TRISAT, doc. dr. Iztok Kramberger, na nanosatelitu TRISAT niso predvidena druga dela, le baterije bo potrebno ponovno napolniti. "V kolikor bi se izstrelitev zgodila v naslednjih dveh ali treh tednih TRISAT ne bi potreboval polnjenja baterij, saj bi glede na testiranja baterije zdržale do konca meseca julija. A ker je izstrelitev prestavljena za več kot 1 mesec bo polnjenje potrebno in zato se bo tja moral odpraviti eden izmed članov naše ekipe. S pripravami in organizacijo potovanja v Francosko Gvajano smo že pričeli, saj bo to zaradi situacije s koronavirusom malce bolj komplicirano in dolgotrajno. Ob prihodu tja in nazaj bo namreč potrebna 14 dnevna karantena," je še dodal.


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava