Skupnostna znanost in boj proti koronavirusu
Datum objave: 24. 03. 2020

Slovenski znanstveniki in raziskovalci se na različne načine priključujejo boju proti koronavirusu. Tudi raziskovalci Univerze Mariboru sodelujejo pri analizi molekulskih spojin koronavirusa.


korona odprti.jpg


To je skupni projekt odprte znanosti, pri katerem sodelujejo raziskovalci iz več univerz, zasebna sfera (IntelliMol) ter Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani. Skupina znanstvenikov, v katerem sodeluje tudi Univerza v Mariboru, je pripravila projekt, v katerem lahko v boju proti koronavirusu sodeluje širša javnost. Namen projekta je analizirati molekulske spojine in pomagati pri iskanju zdravila proti koronavirusu.

 

​Raziskovalni projekt išče ligande - majhne molekule, ki se uspešno sidrajo v proteinske receptorje in zavrejo določen proces, ki je ključnega pomena za delovanje virusa. S skupnimi močmi so razvili programsko opremo, ki jo lahko enostavno namestite na svoj računalnik in tako pomagate pri iskanju nujno potrebnega zdravila, s katerim se bomo lažje borili proti nevidnemu sovražniku današnjega časa.


Kako lahko prispevate k raziskovanju, si preberite tukaj!


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava