Evropska noč raziskovalcev s sloganom »Varni z znanostjo« zadnji septembrski petek v petih slovenskih krajih
Datum objave: 23. 09. 2019

sawe.jpg ​                                      logotip-UM.png


Konzorcijski partnerji Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer organizirajo v petek, 27. septembra 2019 Evropsko noč raziskovalcev, ki bo pod sloganom »Varni z znanostjo« potekala v Mariboru, Ljutomeru, Kopru, Izoli in Brežicah in s tem hkrati v 371 evropskih mestih. Obisk Evropske noči raziskovalcev je dobra priložnost za spoznavanje najnovejših dosežkov znanosti, njihovega pomena za naše vsakdanje življenje, sproščeno druženje z raziskovalci ob eksperimentih, kvizih, nagradnih igrah, zborovskih in koncertnih nastopih, kavarniških debatah, pa tudi za tiste, ki se odločajo za svojo nadaljnjo poklicno pot, da obiščejo in doživijo številna raziskovalna področja in tako ugotovijo, kje bodo lahko najbolje razvili svoj osebni in poklicni potencial. Podelitve nagrad izbranim nagrajencem natečaja »Raziskovalec-varuh jezika«, ki je potekal v duhu mednarodnega leta domorodnih jezikov, pa se bodo gotovo udeležili avtorji prispevkov z izbrano družbo. Izjemno pester in bogat program je objavljen na spletni strani www.ern.um.si. V letu 2018 se je Evropske noči raziskovalcev udeležilo 33.544 raziskovalcev in približno 1,5 milijona obiskovalcev, kar je 40 % več kot v letu 2017. Njen glavni financer je Evropska komisija, z ukrepi Marie Skłodowska-Curie.


DSC_0193 – kopija.jpg

 

Program dogajanja v okviru Evropske noči raziskovalcev »Varni z znanostjo / Safe with Science (SAWE)« po krajih:

  • Maribor (rektorat Univerze v Mariboru, Europark, Vetrinjski dvor in Center eksperimentov),
  • Brežice (Gimnazija Brežice),
  • Ljutomer (Gimnazija Franca Miklošiča in Športno izobraževalni center– ŠIC),
  • Koper, Izola (UP Fakulteta za vede o zdravju, dvorišče Pretorske palače in rektorata Univerze na Primorskem, Arheološki park Simonov zaliv in stavba Galeb UP FAMNIT).

 

»Osrednji namen Evropske noči raziskovalcev je osveščanje o poklicu raziskovalca, znanosti in pomenu obeh za varnost in blaginjo sodobne družbe.  V okviru projekta zato z vrsto aktivnosti omogočamo širši javnosti in zlasti mladim, da se lahko seznanijo o pomenu znanosti na vseh področjih družbenega bivanja in delovanja, preizkusijo v vlogi raziskovalca, tega atraktivnega poklica, ki omogoča več raznolikih kariernih poti tako v javnem sektorju kot gospodarstvu. Z obiskom vrste dogodkov lahko dobijo med drugim tudi  odgovore na to, kako lahko sami z evropskimi in nacionalnimi iniciativami, ukrepi in programi financiranja uspešno pričnejo in razvijajo svojo znanstveno kariero pa tudi na vprašanja, ki jih znanstvenikom preprosto še niso imeli priložnosti zastaviti, sami pa o tem še niso spregovorili.«, poudarja prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru prof. dr. Zoran Ren

 

»Za vse obiskovalce Evropske noči raziskovalcev v Kopru in Izoli so raziskovalci in študenti Univerze na Primorskem pripravili različne delavnice s področja matematike, kineziologije, zdravstva, biologije, pedagogike, dediščine in arheologije, geografije, lesarstva ter turizma. Svoje dejavnosti nam bodo predstavili Konfucijeva učilnica Koper in Karierni center Univerze na Primorskem, Kulturno izobraževalno društvo PINA in Slovensko društvo za morske sesalce / Morigenos. Zaradi velikega zanimanja učencev in dijakov za Evropsko noč raziskovalcev smo organizirali še štiri dodatne delavnice in dve predstavitvi. Za obiskovalce smo tudi to leto organizirali brezplačen avtobusni prevoz ter načrtovan in voden obisk delavnic«, poudarja koordinatorica projekta na Univerzi na Primorskem dr. Vesna Grahovac.

 

»Sodelovanje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer v dogodku Evropska noč raziskovalcev pomeni spodbudo našim mladim raziskovalcem in priznanje našim bivšim dijakom, sedaj uveljavljenim znanstvenikom, ki so v večini nosilci dogodka. Dogodek je enkratna priložnost osmišljanja in usvajanja znanja naših dijakov. Tako s ponosom gledamo, kako se vedno znova porajajo inovativne ideje v raziskovalnih nalogah, ki kasneje prerastejo v resno raziskovalno delo«, poudarja ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Zvonko Kustec.

 

Udeležba na vseh dogodkih osrednje prireditve je brezplačna.

 


###

 

V okviru Evropske noči raziskovalcev letos v Sloveniji sodelujejo trije konzorciji: konzorcij partnerjev: Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (Varni z znanostjo / Safe with Science –SAWE ), Filozofska fakulteta UL (Humanistika, to si ti!) in konzorcij partnerjev: Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije (Noč ima svojo moč!).

 


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava