Poletni tabor energetike 2019 uspešno zaključen
Datum objave: 4. 09. 2019

V okviru poletnega tabora so dijaki izdelali, sestavili in sprogramirali model robotskega vozila.


​Že drugo leto zapored so dijaki v zadnjem tednu avgusta spoznavali nove tehnologije in razvijali svoje kreativne ideje na Poletnem taboru energetike. Tudi na letošnjem taboru, ki je potekal v prostorih Inštituta za energetiko Fakultete za energetiko UM ter v prostorih družbe GEN energija,  je sodelovalo 10 dijakov šolskega centra Krško-Sevnica in Gimnazije Brežice.


Dijaki so uvodoma spoznavali 3D modeliranje v programskem paketu SolidWorks ter na podlagi pridobljenega znanja izdelali model nosilca za sončno celico, ki so ga natisnili s 3D tiskalnikom. Sledilo je sestavljanje robotskega vozila, katerega sestavni del je bil tudi natisnjeni nosilec.


3Dmodeliranje.jpg

V drugem delu tabora so se udeleženci spoznali z mikrokrmilnikom Arduino Uno ter s programiranjem v programskem jeziku Scratch. Svoja robotska vozila so najprej sprogramirali za tekmovanje v avtonomnem sledenju poti na poligonu, kjer je bil cilj v čim krajšem času prevoziti celotni poligon. Vozila so sprogramirali tudi za daljinsko vodenje preko mobilne aplikacije, ter se z vozili pomerili v igranju robo-nogometa.


poligon.jpgRobo-nogomet.jpg

V zadnjem dnevu tabora so se udeleženci seznanili tudi s stanjem in izzivi e-mobilnosti, ter si ogledali in preizkusili delovanje električnega avtomobila ter električnega kolesa.

Tudi letos so dijaki navdušili s svojo zagnanostjo in kreativnostjo pri reševanju zastavljenih izzivov, ki sta jih mladim pripravila organizatorja tabora, Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru ter GEN energija. 

SKUPNA.jpg


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava