Skip Navigation Linksdogodek

torek, 14. 05. 2019 17:00 - 19:00
Dogodek

Univerza v Mariboru in

Društvo univerzitetnih profesorjev Maribor

vabita na javno predstavitev knjige

 Slovenska znanost: akademska igra ali adut družbenega napredka?

 

v torek, 14. maja 2019, ob 17. uri

v dvorani Antona Trstenjaka Univerze v Mariboru, Slomškov trg 15.

 

Sodelovala bosta avtorja knjige

prof. dr. Franci Demšar1 in

Jasna Kontler-Salamon2.

 

Knjiga podaja strnjeno panoramo prispevkov, ki govorijo o razumevanju delovanja slovenske znanosti, glavnih pomanjkljivostih, hkrati pa predlaga tudi rešitve. Velik del tistega, kar se v širši javnosti govori ali piše o znanosti, zadeva organizacijo, financiranje oziroma ustvarjanje pogojev za napredek znanosti. Je pa daleč od razmišljanja o znanosti kot znanosti. Avtorja s primerne časovne distance opozarjata na dileme tako, da je najprej predstavljen določen problem, ki ga analizira avtor dr. Franci Demšar, na koncu pa je osvetljen še s komentarji avtorice novinarke Jasne Kontler-Salamon.

 

Nekaj poudarkov iz vsebine: mejniki v slovenski znanosti po letu 1991, vlaganje v raziskave in razvoj, oblike financiranja, znanstvena odličnost, slovenski inovacijski sistem, univerze/inštituti, avtonomija, pogled v prihodnost.

 

1dr. Franci Demšar je bil državni sekretar za znanost, nekdanji direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS), sedaj je direktor Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS).

2Jasna Kontler – Salomon je nekdanja novinarka znanstvene redakcije Dela.

 

V pričakovanju udeležbe Vas lepo pozdravljamo.

 

O dogodku
Čas dogajanja
torek, 14. 05. 2019 17:00 - 19:00
Vrsta dogodka
Dogodek
Organizator
DUPM
Lokacija
dvorana Antona Trstenjaka, Univerze v Mariboru, Slomškov trg 15, Maribor
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Prijava