Šport in obštudijske dejavnosti

​​​

UNIVERZITETNI ŠPORTNI CENTER LEONA ŠTUKLJA

 

 

 

UŠC je bil predan v uporabo študentom in zaposlenim na Univerzi v Mariboru junija 1995, februarja 2000 pa je bil poimenovan po našem olimpioniku Leonu Štuklju, ki je sam prerezal trak ob simboličnem ponovnem odprtju. Ob njegovi 100-letnici (novembra 1998) smo mu na galeriji dvorane postavili doprsni kip.​ 


otvoritev ušc.jpg 
 Otvoritev UŠC (1995)

 
Univerzitetna športna dvorana ima naslednje zmogljivosti: 

  • velika dvorana - 34,60 m x 55,60 m, 1898 m2 neto površine, možnost pregraditve v tri sektorje – omogoča izvajanje različnih športnih zvrsti: odbojke, košarke, badmintona, rokometa, nogometa in namiznega tenisa; 
  • dvorana borilnih športov - 113 m2 - omogoča izvajanje borilnih veščin aikido, karate in judo ter telesne priprave in joge
  • dvorana za aerobiko in plese - 113 m2 - je namenjena aerobiki, plesom in ritmiki 
  • dvorana SQUASH - dva prostora po 125 m2 - omogoča igranje squasha 
  • dvorana FITNES - dva prostora, skupaj 130 m2 
  • plezalna stena City Wall - 160 m2 - je namenjena športnemu plezanju 

Spremljajoča infrastruktura obsega osem garderob s sanitarijami za športnike, osem kabinetov pa za učitelje, trenerje in sodnike.

Za izvajanje teoretičnega dela pedagoškega procesa sta na razpolago mala predavalnica z 20 sedeži in velika predavalnica z 80 sedeži. Gledalcem so namenjene tribune s preko 800 sedeži in stojišča na galeriji. 
 

 

 

ŠTUDENTSKI SVET ​UNIVERZE V MARIBORU​ 

 

Študentski svet Univerze v Mariboru (ŠS UM) sestavljajo predstavniki posameznih fakultet, ki enakopravno zastopajo vse članice univerze. Deluje po načelu »Od študentov za študente«. Poleg sodelovanja v organih ter podajanja in zagovarjanja študentskega mnenja pripravljajo tudi razne obštudijske aktivnosti z namenom kakovostnega preživljanja obštudijskega časa in spodbujanja druženja med študenti. 

 

Med odmevnejše projekte spadajo: 


Študentsko tekmovanje v raftih Univerze v Mariboru

V času Festivala Lent, tik pred poletjem in pred zaključkom poletnega izpitnega obdobja, organizirajo tekmovanje, kjer se ekipe študentov pomerijo v veslanju po reki Dravi. V okviru tekmovanja poteka tudi druženje študentov fakultet Univerze v Mariboru, ki je namenjeno razbremenitvi študentov v času izpitnega obdobja.Več o dogodku in utrinke zadnjih nekaj let najdeš TUKAJ.

 

študentsko tekmovanje v raftih.jpg 

 

Univerzitetna športna liga za prvaka Univerze v Mariboru

Že nekaj študijskih let organizirajo Univerzitetno športno ligo za prvaka Univerze v Mariboru, ki poteka v Univerzitetnem ​športnem centru Leona Štuklja in je namenjena vsem študentom ter študentkam Univerze v Mariboru. Ekipe študentov posameznih fakultet se lahko pomerijo v nogometu, košarki in odbojki, ekipe študentk pa v odbojki. Tekme potekajo od novembra do aprila. Pridi in tekmuj ali navijaj za svojo fakulteto! Več o poteku in prijavah preberi na povezavi TUKAJ.

 

univerzitetna športna liga.jpg 

 
​Maraton aerobike

Dogodek organizirajo že več let zapored, saj menijo, da je zelo pomembno, da se študenti sprostijo in dobijo nov zagon ter motivacijo za spoprijemanje s št​udijskimi obveznostmi. Maraton aerobike zajema več vadb, ki trajajo ves popoldan do poznih večernih ur. Več o dogodku in utrinke zadnjih let najdeš TUKAJ.


maraton aerobike.jpg

 

Krvodajalske akcije Univerze v Mariboru

Dvakrat letno, pod sloganom »Poženi srce, daruj kri!«, organizirajo krvodajalske akcije, s katerimi spodbujajo študente, da nesebično in v velikem številu pomagajo pomoči potrebnim ljudem. Ne pozabi, v Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri, zato poženi srce in daruj kri tudi ti! Utrinke zadnjih akcij si lahko TUKAJ.


 

 

Teden zdravja

Vsako leto Študentski svet Univerze v Mariboru obeleži 7. april, ki ga poznamo kot svetovni dan zdravja. Z najrazličnejšimi dogodki, ki potekajo cel teden, želijo študentom približati pomembnost zdrave prehrane, redne športne aktivnosti in pomembnost skrbi zase ter za svoje zdravje.​ Več o projektu najdeš: TUKAJ.


 teden zdravja.jpg 


Zbiranje sladkarij in igrač

V prazničnem decembru, času sreče in veselja, pomislijo tudi na tiste, ki jim ni lahko. S tem namenom organizirajo zbiranje igrač in sladkarij​ za otroke iz socialno ogroženih dru​žin. Pri tem sodelujejo z Zvezo prijateljev mladine Maribor, ki za otroke organizira božično obdarovanje. Več o projektu najdeš: TUKAJ.


 

  

Več o projektih in delovanju Študentskega sveta Univerze v Mariboru lahko najdeš na spletni strani ssum.um.si.

  ​

Urednik strani: Študentski svet UM
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava