Preskoči na vsebino
Loader

Nacionalni superračunalniški center HPC RIVR

Raziskovanje za boljšo prihodnost

Nacionalni superračunalniški center HPC RIVR

HPC RIVR_logo
ESRR_logo
MIZŠ logo

Leta 2018 smo uspešno pridobili sofinanciranje visoko zmogljive računalniške infrastrukture kot vodilni partner konzorcija projekta Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur − HPC RIVR v sodelovanju z Inštitutom informacijskih znanosti Maribor​ in Fakulteto za informacijske študije Novo mesto​. Vzpostavitev nacionalnega superračunalniškega centra omogoča slovenskim raziskovalcem in industriji uporabo najsodobnejše superračunalniške tehnologije ter s tem bistveno povečuje konkurenčnost Slovenije na mednarodnih trgih in v znanosti.

Cilj naložbe je odpiranje novih področij raziskav in razvoja novih storitev, ki pomembno zaznamujejo svetovne težnje. Računske zmogljivosti so na voljo za raziskovalno delo in razvojno dejavnost ter izobraževanje po načelu odprtega dostopa. Ob intenzivnem računanju na več računskih fizičnih enotah in obdelavi velike količine podatkov, je omogočena tudi hitra izmenjava z ostalimi računskimi centri ter računanje na sodobnih enotah GPU.

Superračunalniška oprema je nujno potrebna za razvoj vseh področij, s katerimi bomo reševali izzive digitalizacije in predvsem sooblikovali Družbo 5.0, kateri se nezadržno približujemo.prof. dr. Zoran Ren, prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost UM

HPC RIVR je neposredno potrjen projekt na podlagi poziva Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki sledi horizontalno usmerjenemu cilju v mednarodno konkurenčnost raziskav, inovacij in tehnološkega razvoja, skladno s področji Strategije pametne specializacije Slovenije (S4) in cilji Deklaracije za sodelovanje na področju visoko zmogljivega računalništva.

Osnovni podatki o operaciji:

Zapri