Nacionalni superračunalniški center HPC RIVR

HPC_2.png​​

​​​​​​​​​UM je v letu 2018 uspešno pridobila sofinanciranje visoko zmogljive računalniške infrastrukture kot vodilni partner konzorcija projekta Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur - HPC RIVR v sodelovanju z Inštitutom informacijskih znanosti Maribor​ in Fakulteto za informacijske študije Novo Mesto​​. Vzpostavitev nacionalnega superračunalniškega centra omogoča slovenskim raziskovalcem in industriji uporabo najsodobnejše superračunalniške tehnologije ter s tem bistveno povečuje konkurenčnost Slovenije na mednarodnih trgih in v znanosti. Cilj naložbe je odpiranje novih področij raziskav in razvoja novih storitev, ki pomembno zaznamujejo svetovne težnje. Računske zmogljivosti so na voljo za raziskovalno delo in razvojno dejavnost ter izobraževanje po načelu odprtega dostopa.


​HPC RIVR je neposredno potrjen projekt na podlagi poziva Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Projekt sledi horizontalno usmerjenemu cilju v mednarodno konkurenčnost raziskav, inovacij in tehnološkega razvoja, skladno s področji Strategije pametne specializacije Slovenije (S4) in cilji Deklaracije za sodelovanje na področju visoko zmogljivega računalništva.

Vljudno vabljeni k ogledu spletne strani HPC RIVR​.

Naziv projekta​:
Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur - HPC RIVR.
Vrednost sofinanciranja:​​
20.000.000 € 
(delež prispevka Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj je 80 %, delež prispevka Republike Slovenije, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je 20 %)​.
Trajanje:​
1. 3. 2018 – 31. 3. 2021

esrr-obrezano.jpg       Logo_MIZS_slo.jpg     hpcrivr_logo.png


Operacijo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklad za regionalni razvoj.Urednik strani: Oddelek za raziskovalno in umetniško dejavnost
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava