Filozofska fakulteta Maribor, Urbana permakultura – pot k zdravi prsti in večji samooskrbi

Evropa ima ogromne težave z uničenjem prsti zaradi pomanjkanja hranil (organskih snovi). 
Kemična pospeševala ne omogočajo regeneracije tal, za to je potrebna organska snov in humus. Le to je možno pridobiti z uporabo zastirke (suho seno), ki ob razpadanju prehaja v organsko snov in nato ob mineralizaciji v humus. Bistvena prednost prsti z organsko snovjo je, da se v njej razvije talni edafon, ki je bistven za rodovitnost prsti. S permakulturo torej ustvarjamo rodovitne prsti. EU Strategija ravnanja s tlemi zahteva dvig rodovitnosti tal, eden od ukrepov za dosego tega cilja je prav permakultura. Z urbano permakulturo pa povečujemo še samooskrbo, saj je v pozidanih območjih zemlje premalo, da bi lahko pridelovali hrano na klasičen način. Tako ima permakultura več prednosti za ljudi. 

Raziskave na področju permakulture dokazujejo velik doprinos posameznika k povečanju samooskrbe. Žal je permakultura premalo poznana med ljudmi. Še zlasti urbana permakultura ima izjemene možnosti, saj lahko na strehah, stenah, v zabojnikih, v škatlah in vrečah pridelujejo zelišča, zelenjavo in rože. Z obiskovalci bomo izdelovali permakutlurne posaditve tako, da jih bomo seznanili s pomenom prsti, humusa, vrstami rastlin, izbiro dobrih sosed in pomenom uporabe zastirke, nato pa jih bomo naučili izdelati urbano permakulturno posaditev.  

Urbana permakultura 

Poznavanje prsti, mikroorganizmov, vlage v prsti ter potreb rastlin ni več domena le kmetijstva, ampak znanje, ki ga potrebujejo ljudje, da si bodo lahko sami pridelali na svojem balkonu jagode, solato, grah, fižol, meto, meliso in še in še. Mednarodni center za ekoremediacije Univerze v Mariboru ima učni poligon za samooskrbo, kjer razvija tovrstna znanja. V preteklih letih smo razvili nove pristope gojenja zelenjave, zelišč in zdravilnih rastlin tako, da upoštevamo potrebe posameznih rastlin ter jih kombiniramo tako, da si med seboj ne ustvarjajo konkurenčnega okolja. Z analizo prsti ter vode dodatno skrbimo za zdravje rastlin in rezultat je, da si lahko na mali površini celo leto gojimo sveže rastline in jih tudi pojemo. 
Obiskovalce bomo naučili narediti: balkonske zasaditve: vreče, viseče žepke, korita
   

Cilj prenosa znanstvenih spoznaj iz ERM centra do ljudi je, da se bodo naučili:
  • kako uporabimo humus, kako humus sami delamo
  • kakšne lastnosti ima prst, te lastnosti lahko ocenimo (vlaga, tekstura, struktura, prekoreninjenost)
  • kako naredimo zasaditev: upoštevati moramo zaporedje plasti 
  • kaj je zastirka in kako jo uporabimo
  • kako kombiniramo rastline v urbani permakulturi
  • kako skrbimo za rastline in prst
  • vse ureditve bomo delali skupaj z obiskovalci, tako da bo vsak znal narediti svojo ureditev tudi doma. 

​​
Urednik strani:  
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Prijava