Medicinska fakulteta Maribor, projekt Za življenje!

Društvo študentov medicine Maribor pod svojim okriljem izvaja številne projekte, eden izmed njih je tudi projekt Za življenje!. Cilji projekta Za Življenje! so povečati osveščenost ljudi - laikov o pomembnosti ukrepanja v urgentnih situacijah, zmanjšati njihov strah pred nepravilnim ukrepanjem, predvsem pa obnoviti znanje prve pomoči laične javnosti in predstaviti prvo pomoč kot etično, moralno (in pravno) dolžnost vsakega posameznika. Uresničujemo jih s pomočjo brezplačnih odprtih tečajev prve pomoči za posameznike in za organizirane skupine (društva, podjetja, šole, organizacije), promocij na frekventnih točkah po Sloveniji in izdaje zloženk z vsebino o prvi pomoči.

Raziskave v slovenskem prostoru namreč kažejo, da v primeru kakršnekoli nezgode k poškodovancu pristopi in pomaga le eden izmed desetih naključnih mimoidočih. Vzrok za porazno stanje tiči v strahu ljudi, strah pa izvira iz neznanja. V Sloveniji vsak dan zaradi srčne kapi umre približno 5 oseb, po drugi strani pa izvajanje temeljnih postopkov oživljanja podvoji možnost preživetja pri osebi, ki je pravkar doživela nenadni srčni zastoj. In ravno zaradi teh dejstev želimo, da naš projekt doseže čim več ljudi. Pridružite se nam torej na Noči raziskovalcev, kjer vas bomo naučili temeljnih postopkov oživljanja in ravnanja z avtomatskim zunanjim defibrilatorjem, na voljo pa vam bomo tudi za vsa morebitna vprašanja s področja prve pomoči.

Urednik strani:  
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava