Fakulteta za organizacijske vede

Izgradnja in preizkus delovanja virtualnih sistemov s 3D modeliranjem in simulacijo


Predstavili bomo 3D simulacijsko programsko opremo, s katero je možno modelirati in simulirati raznolike sisteme, od proizvodnje, prometa, ipd, z namenom optimiranja delovanja teh sistemov, kot je na primer skrajšanje pretočnih časov v proizvodnji, usklajevanje delovanja semaforjev za zmanjšanje prometnih zamaškov, ipd. Programsko opremo bodo obiskovalci lahko preskusili: zgradili lastni simulacijski model, na primer navidezno tovarno, v kateri bo možno opazovati obnašanje ljudi, prevažanje viličarjev, polnjenje skladišča, ipd.

Upravljanje robotov preko svetovnega spleta


Z novimi tehnologijami se informacijski sistemi širijo na različne mobilne strojne platforme in v zadnjem času spreminjajo področje informatike. Predstavljena bo enostavna oblačna robotska platforma, ki omogoča enostavno interaktivno programiranje ter upravljanje robota preko svetovnega spleta. Platforma je bila razvita v okviru Laboratorija za kibernetiko in sisteme za podporo odločanju. Obiskovalci bodo lahko sami preizkusili, kako upravljati preprostega robota preko spleta s pomočjo pametnih telefonov oz. tabličnih računalnikov.
http://www.youtube.com/watch?v=19X0anqR_rM

Interaktivno učenje programiranja v programskem jeziku JavaScript


Predstavili bomo programsko opremo v slovenskem jeziku namenjeno interaktivnemu učenju programskega jezika JavaScript. Taka vrsta učenja omogoča izjemno hitro učenje zaradi neposrednega dela s kodo in takojšnjo povratno informacijo. Programska oprema je namenjena učenju osnov JavaScripta, kot tudi pridobivanju naprednejšega znanja. Obiskovalci bodo lahko sami preizkusili svoje znanje JavaScripta oz. prvič zakorakali v svet programiranja v tem programskem jeziku.

Delovanje živih laboratorijev (Living Labs) – Primer delovanja živega laboratorija v turizmu


Živi laboratorij je okolje, v katerem raziskovalci, izumitelji ali podjetja in uporabniki sodelujejo, da bi ustvarili izdelek, storitev ali rešitev v skladu s potrebami uporabnikov in ga preizkusili v svojem "naravnem'' okolju. Okolje je lahko mesto, regija v državi, gospodarska dejavnost ali država. Predstavili bomo živega laboratorija pametnega turizma, ki združuje ponudnike turističnih storitev in uporabnike na interaktivnem spletnem portalu GoGorenjska. Obiskovalci bodo lahko pregledali in ocenili turistične poti ali vnesli svoje turistične zanimivosti, vtise s počitnic, fotografije.
http://www.youtube.com/watch?v=ZuSO9Do_4y4

gorenjska.jpg
 

ODESYS – helping you decide


Odločitve nas spremljajo vsak dan in na vsakem koraku. S tem, ko imamo več možnosti, na katere gledamo z različnih vidikov v družbi, ki ima različne cilje, postane odločanje zapleten miselni proces.
Znanih je veliko metodologij in orodij za podporo odločanju, ki pa jih premalokrat uporabimo. Z namenom približanja sodobne tehnologije in metodoloških spoznanj slehernemu človeku, smo razvili intuitivno spletno aplikacijo ODESYS, ki vas bo podprla pri razmišljanju o odločitvi, pri tem pa boste za mnenje lahko povprašali prijatelje preko družabnih omrežij. Spletno orodje za podporo pri odločanju povezano z družabnimi omrežji je svetovna novost. Obiskovalci bodo lahko sami kreirali odločitvene modele in se igrali z različnimi analizami.
http://www.youtube.com/watch?v=31pLgeOdohg

​​
Urednik strani:  
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava