Astronomsko društvo Orion

V primeru jasnega vremena bo na platoju Europarka popoldne organizirano opazovanje Sonca in pojavov na njegovem površju. Posebej zanimivo bo opazovati Sončeve pege. Sonce je trenutno v fazi višanja aktivnosti, kar se manifestira tudi v večjem številu Sončevih peg in skupin peg. Sonce bomo opazovali tudi skozi Hα teleskop skozi katerega bo vidno več detajlov na Sončevi površin, ki jih skozi navadno mylar folijo ne vidimo.  Udeležencem bodo predstavljene astronomske metode merjenja in računanja aktivnosti Sonca s pomočjo Wolfovega števila. V večernem delu si bomo skozi teleskop ogledali nekaj svetlejših objektov na nebu. Predstavljene bodo tudi metode merjenja svetlobnega onesnaženja..
V notranjosti Europarka bodo člani Astronomskega društva rezultate raziskovalnega dela mladinskih astronomskih raziskovalnih taborov. Člani društva se intenzivno ukvarjajo tudi s problematiko svetlobnega onesnaževanja in se s tem vključujejo tudi v okoljevarstveno tematiko, skupaj z biologi, gozdarji in ostalimi strokami, ki jih prizadeva ta problematika. Predstavljeni bodo rezultati meritev svetlobnega onesnaževanja v Mariboru in okolici ter glavni viri svetlobnega onesnaževanja. V okviru Astronomskega društva Orion aktivno deluje tudi meteorska sekcija, ki ji je v letu 2009 uspelo določiti traso in mesto padca svetlega bolida na Mežaklo. Terenske raziskave so pokazale njihove izračune in prav po zaslugi članov Astronomskega društva Orion imamo danes v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani edini ohranjeni vzorec meteorita, ki je padel na slovensko ozemlje.

http://www.orion-drustvo.si/index.php?id=5

Urednik strani:  
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava