Varnostna testiranja v razvoju in produkciji kripto-modula

Trajanje projekta: 24.3.2014 - 30.9.2014

Partnersko podjetje, delovni mentor: MIŠKA d.o.o., Milan Bunjevec

Pedagoški mentor: Igor Bernik, Matija Lokar

V podjetju Miška se ukvarjajo z razvojem kripto-modula. Kripto-modul je zmogljiva VPN/IPSEC naprava, ki uporabniku poenostavi uporabo šifriranja podatkov na prenosnih poteh in zviša stopnjo varnosti v primerjavi s programskimi rešitvam. Namenjena je vsem, ki se zavedajo potreb po varovanju informacij. V postopku varovanja podatkov in identitete uporablja digitalna potrdila, asimetrične in simetrične šifrirne algoritme in ključe različnih dolžin. Rešitev temelji na javno dostopnih kriptografskih algoritmih, kar omogoča združljivost tudi s kriptografsko opremo drugih ponudnikov. Razvoj je osnovan na strogih varnostnih priporočilih za razvoj kriptografskih rešitev FIPS 140-2.

Pri razvoju mobilnih strojnih rešitev za zagotavljanje varnih komunikacij prihaja do problema preverjanja funkcionalnosti v realnem prostoru in z "naravnimi" testi - testi, ki odražajo dejansko varieteto uporabnikovega dela, gibanja in uporabe kriptografskega modula. Zato je v fazi razvoja, predprodukcije in v produkciji potrebno pripraviti realne teste, ki zagotovijo, da je končni izdelek pri kupcih brezhiben in da deluje na predviden način.

V okviru projekta so se izvedli pripravljalni postopki in dejansko testiranje kripto-modula v fazah razvoja strojne opreme (preverjanje robustnosti v realni uporabi in skladnosti s predpisi), programske opreme (preverjanje pravilnosti delovanja s pripravljenimi standardnimi in naključnimi testi) in testiranje celovitega delovanja končnega izdelka z vidika uporabnika, njegovih zahtev, zahtev zakonodaje in predpisov ter zahtev posameznih kupcev modificiranega kripto-modula pripravljenega po zahtevah posameznega kupca.​

​​​​

​​​​

​​