Razvoj koncepta poroznih aluminijastih nosilnih elementov lahkih mobilnih konstrukcij

Trajanje projekta: 17.3.2014 - 30.9.2014

Partnersko podjetje, delovni mentor: Kreativni aluminij d.o.o., Peter Kropec

Pedagoški mentor: dr. Matej Vesenjak, dr. Robert Repnik, dr. Isabel Duarte

Sodobne kovinske lahke konstrukcije mobilnih enot so sestavljene iz nosilnih profilnih elementov, pohodnih plošč' in različnih komponent, ki so sestavni del konstrukcije. Funkcionalnost takšnih mobilnih enot služi aktivnostim druženja, rekreacije in igre ter izhaja iz mobilnosti opreme, ki jo je možno preprosto, hitro in poceni postaviti, razstaviti in prenesti na drugo lokacijo. Za zagotavljanje teh funkcionalnosti so ključne lastnosti statične trdnosti konstrukcije in nizka teža, ki omogoča ekonomičnost mobilnosti opreme.

Za doseganje nizke teže in zahtevanih trdnostnih karakteristik konstrukcije je potrebno razviti ustrezne konstrukcijske rešitve iz aluminijevih profilov ter ojačitve le-teh s sredico iz poroznih aluminijevih pen, za kar so potrebna znanja s področja fizike in strojništva. Hkrati je primerno poiskati alternativne rešitve za znižanje teže pohodnih plošč in drugih komponent.

Namen projekta je proučiti različne koncepte hibridnih aluminijastih konstrukcijskih nosilcev s ciljem opredelitve najprimernejših rešitev za konstrukcijske komponente, pri katerih je nizka teža ob ustrezni nosilnosti najpomembnejši kriterij izbire. 

​​​​

​​​​

​​