Skip Navigation Linksusposabljanje2

 PoUKum - PrijavaPodrobnosti

  • naslov

    Je SARS-CoV-2, ki povzroča COVID-19, sladkosned?

  • izvajalec

    red. prof. dr. Marko Marhl

  • institucija

    Univerza v Mariboru

  • izvajalec

    red. prof. dr. Marko Marhl

  • trajanje

    60 minut

  • predavanje

    delavnica

    konferenca

    seminar

    tečaj

    RCUM
    izobraževanje

    COVID-19 je še vedno precej skrivnostna bolezen. Otroci praviloma prebolevajo brez težav. Večji riziko za hujšo obliko COVID-19 predstavljajo pridružene bolezni; pa vendar, zaplete se lahko tudi brez njih. Če COVID-19 prebolimo, lahko zbolimo ponovno, vsakič nam lahko pusti posledice. Kaj lahko naredimo?

    Najbolje se je bolezni izogniti; preventiva je najboljše zdravilo. Pa vendar, virus se je v našem okolju tako razpasel, da je možnost okužbe velika. Kako se lahko na morebitno prebolevanje COVID-19 čim bolje pripravimo? Kako lahko zmanjšamo riziko hude oblike bolezni?
  • namenjeno

    zaposlenimštudentomzaposlenim in študentom + zunanjim udeležencem

  • Datum: 28.01.2021

  • Ura: 10:00

  • Rok prijave: 27.01.2021

  • Prostor: na daljavo - MS Teams

  • Naslov:

  • 41 prostih mest od 120

vsebina

Izpostavili bomo dva vidika:

  • Kako virus SARS-CoV-2 vstopa v naše celice; lahko vplivamo na zmanjšanje vstopa?

Receptorji ACE2, ključne vstopne točke za virus SARS-CoV-2, so različno gosto porazdeljeni na membranah naših celc. Njihova porazdelitev je odvisna od starosti, bolezni in okvar, ki jih imamo. Izpostavili bomo bolezni kroničnih vnetij in mitohondrijskih okvar, opozorili na prekomerno debelost, metabolni sindrom in sladkorno bolezen.

  • Kako se virus SARS-CoV-2 množi v naših celicah; kako lahko na to vplivamo?
Virus SARS-CoV-2 se razmnožuje v različnih celicah, najbolj poznane so zagotovo pljučne epitelijske celice, pa vendar niso edine. Še posebej zanimivo je, da se množijo tudi v imunskih celicah, ki pridejo »na pomoč«. Izpostavili bomo raziskave, ki kažejo, da se SARS-CoV-2 hitreje množi pri višji koncentracij glukoze, kar kaže na njegovo »sladkosnednost«. Pri tem bomo poudarili ključno vlogo mitohondrijev in kaj lahko naredimo za njihovo čim boljše delovanje na kratki in na dolgi rok.

cilji

Osredotočili se bomo na dva vidika:

  • Kaj lahko naredimo v tem trenutku, še preden smo cepljeni in je precepljena populacija? Kaj lahko pričakujemo od medicine in kaj lahko naredimo sami, kakšno vlogo ima gibanje, spanje, stres, prehrana, prehranski dodatki?
  • Kaj lahko naredimo dolgoročno, če bomo morali z virusom živeti več let, morda celo življenje; se splača skrbeti za naše mitohondrije, za zdravo presnovo, za nizko stopnjo vnetnih procesov?

izvajalec

Red. prof. dr. Marko Marhl je zaposlen na Medicinski in Pedagoški fakulteti ter dopolnilno raziskovalno na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru. Njegovo raziskovalno področje je biofizika. Že več kot 25 let se aktivno ukvarja s proučevanjem procesov celične signalizacije in presnove. Je avtor več kot 100 znanstvenih in strokovnih člankov, ki so bili citirani več kot 3000-krat.

opombe

Predavanje bo potekalo na daljavo s pomočjo orodja MS Teams, zato vas prosimo, da si na vašo elektronsko napravo namestite program MS Teams. Po namestitvi v zgornjem desnem kotu programa kliknite na "Pridružite se ekipi ali jo ustvarite" in v polje "Pridružite se ekipi s kodo" vnesite kodo: 3t0dg6h
Ekipa se imenuje "Izobraževanja Izpopolni UM - Je SARS-CoV-2, ki povzroča COVID-19, sladkosned?", kanal: Spremljaj predavanje.
Predlagamo vam, da se ekipi z vnosom kode pridružite vsaj dan pred dogodkom, saj bomo tako lahko dogodek vpisali v vaš koledar.
1389
0
0
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava